Parkeren in Kerkstraat heilig voor Den Hoorn

"Een oplossing voor een probleem dat er niet is." Duidelijke taal vanuit Den Hoorn over het voornemen een parkeerverbod in te voeren langs de Kerkstraat-Westerweg, ter hoogte van het kerkje.

Bedoeling was aanvankelijk vanuit het Loodsenplan het pleintje en De Naal opnieuw in te richten. Maar toen de dorpscommissie aangaf dat de snelheid waarmee auto's het dorp binnen reden erg hoog lag, tekende de gemeente ook het plan voor de herinrichting voor de Kerkstraat. Daarbij verdwijnt de (wandel)strook waar nu wordt geparkeerd, wordt de weg "visueel" smaller en komt er een tuunwal met daarnaast een wandelstrook. Auto's kunnen voortaan parkeren op het daarvoor in te richten "Bommenlandje" langs de Stolpweg. De provincie geeft daarvoor subsidie, onder voorwaarde dat niet meer wordt geparkeerd langs de Kerkstraat.

Er stak een storm van protest op. Bijkans het halve dorp was woensdag naar de raadscommissie gekomen om de weerstand tegen het parkeerverbod kracht bij te zetten. "In het kerkje worden, naast diensten, uitvaarten en trouwerijen, jaarlijks 70 concerten en andere evenementen gehouden. Dit trekt een zware wissel op de mobiliteit en het parkeren. Met deze maatregel treft u ons in het hart", zei Bart Scholten, voorzitter van de kerkenraad. De kerk is de grootste belanghebbende in deze kwestie, maar had niet aan tafel gezeten bij de gesprekken met de gemeente. Maar Scholtens´ verwijt niet te zijn uitgenodigd, bleek niet juist. De gemeente had wel een uitnodiging gepost bij de kerk, maar deze was niet bij het bestuur beland. Daardoor ontbrak de kerk bij liefst twaalf overleg- en informatiebijeenkomsten die de gemeente vanaf eind september 2018 had gehouden. Met omwonenden, de volkstuindersvereniging, ondernemers en de dorpscommissie. Maar dus niet met de kerk. "Ontstond bij het college toen niet het idee dat de kerk er niet was? ", informeerde Elias Marseille (GL). Blijkbaar niet. Maar commissievoorzitter Veronne Koot signaleerde ook dat het in de communicatie tussen de dorpscommissie en het dorp mis was gegaan.

Joke Geldorp, voorzitter van DenTex dat de kerk ondersteunt, deed een beroep op de commissie de auto niet uit te bannen. Arie Lap uitte namens boerenvereniging Ons Belang de zorg dat agrarisch verkeer strak hinder zal hebben van opstoppingen die volgens hem dreigen te ontstaan. Maar volgens wethouder Edo Kooiman zal de doorstroming juist verbeteren.

Op aandringen van Cees Hoogerheide (TB) was de kwestie op de agenda van de raadscommissie gezet. Er werd langdurig over gesteggeld, met als uitkomst dat Kooiman alsnog in gesprek gaat met de kerk en dat het plan in juli weer op de agenda komt. Dan zal bekeken worden of uitvoering van het plein met De Naal (met geld van het Waddenfonds, waarvan de deadline dit jaar afloopt) eerst wordt aangepakt en de Kerkstraat in een later stadium of toch in één keer.