De Volmolen en de Mars in Den Burg in 2014.
De Volmolen en de Mars in Den Burg in 2014. Foto: Ton Zegers

Deur op een kier voor extra woningbouw

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland wil meer gaan doen om lokaal nieuwe woningen te bouwen.

Dat blijkt uit het nieuwe coalitieakkoord 'Duurzaam Doorpakken' dat GroenLinks, VVD, D66 en PvdA hebben opgesteld. Zij vormen de komende jaren de nieuwe coalitie van de provincie Noord-Holland.

De partijen schrijven in het coalitieakkoord dat zij woonakkoorden willen sluiten met gemeenten en andere betrokken stakeholders om 'de lokale behoefte aan woningen in beeld te brengen en knelpunten op te lossen'. Woningbouw naar behoefte wordt toegestaan als uit onderzoek blijkt dat er 'aantoonbaar behoefte is aan nieuwbouwwoningen voor lokale of economisch gebonden woningzoekenden'. Dat sluit op het eerste gezicht aan bij onderzoek dat de Jonge Bestuurders op Texel deden om aan te tonen dat Texel een woningmarkt heeft met eigen behoeften als gevolg van de eilandpositie.

De coalitiepartijen vinden dat er - na het sluiten van een woonakkoord - in eerste instantie binnen een bestaande kern moet worden gebouwd. Als dat niet mogelijk is, zijn de partijen bereid 'ruimte te bieden voor kleinschalige woningbouw in het landelijk gebied aan de randen van de kern.' Voorwaarde is dat nieuwbouw klimaatneutraal en circulair is en dat nieuwbouw de realisatie van sociale huurwoningen niet belemmert. Dat betekent dat de provincie niet zomaar toestemming geeft om te voldoen aan de vraag naar nieuwbouw, maar de mogelijkheden worden wel geboden.

Wat verkeer betreft, zijn GroenLinks, VVD, D66 en PvdA in Noord-Holland bereid 'middelen beschikbaar te stellen voor het oplossen van knelpunten in of nabij Den Helder'. Volgens de partijen moet bekeken worden of de bereikbaarheid van Den Helder zich evenredig ontwikkelt aan een toename van de 'economische vitaliteit' in Den Helder. Dat sluit aan bij het Manifest N250 dat diverse partijen in de Noordkop september vorig jaar presenteerden. De kruising van de Ruyghweg, de Van Kinsbergenbrug en de Binnenhaven is volgens hen het grote knelpunt in Den Helder. Ontvlechting van het verkeer met behulp van een tunnelbak is in het manifest beschreven als de oplossing.

Op het gebied van landbouw zetten de vier partijen in op kringlooplandbouw met behoud van ontwikkelkansen, een eerlijk verdienmodel en verbetering van natuur-, water- en bodemkwaliteit. De gewenste transitie wordt beschreven in een Voedselvisie. Op gebied van natuurontwikkeling geven de vier partijen aan drieduizend hectare nieuwe natuur binnen Natuurnetwerk Nederland te willen ontwikkelen.

Andere punten die voor Texel van belang kunnen zijn: de provincie gaat door met verstrekken van cofinanciering voor subsidies uit het Waddenfonds, de provincie blijft zich inspannen voor onderwaterarcheologie (en daarmee de wrakken bij Texel) en er wordt de komende jaren sterk ingezet op het versneld opwekken van duurzame energie. Voor de plaatsing van zonnepanelen wordt gekeken naar daken, parkeerplekken en bedrijventerreinen. Waardevolle landbouwgronden en natuurgebieden worden ontzien.

De partijen blijven vooralsnog in principe tegen windmolens op land, maar dat kan veranderen als bij het vaststellen van de zogeheten Regionale Energiestrategie voor Noord-Holland draagvlak is voor de plaatsing van windmolens. De provinciale opcenten, de inkomstenbron voor de provincie, worden niet verhoogd.