Enquête leidraad

Actieplan Toerisme

Texelaars ontvangen zaterdag de uitnodiging voor de enquête waarin de gemeente inwoners vraagt mee te denken over het toerisme op het eiland. Eigenlijk zou die eind mei al zijn verstuurd, maar het heeft wat langer op zich laten wachten.

De enquête gaat huis-aan-huis, elke Texelaar van boven de 18 jaar mag zijn mening geven over het toerisme. Hoe men het toerisme in zijn of haar directe omgeving ervaart, het gevoel van drukte (de voor- en nadelen van toerisme), over wonen en/of werken op een toeristisch eiland en over sociale aspecten op een toeristisch eiland. Bedoeling is dat de uitkomsten een basis vormen voor de keuzes die gemaakt worden voor de toekomst van het toerisme.

Groei

Het aantal geregistreerde recreatieve slaapplaatsen is de laatste jaren stabiel gebleven rond de 44.000. Op basis van gegevens van de VVV was de bezetting in de periode Juli 2018 - half augustus 80 à 90 % (6 weken), half augustus – oktober 2018 50-70 % bezetting (9 weken), november 2018 – februari 2019 30-50% bezetting, (17 weken), maart 2018 - half april 50-70% bezetting (6 weken), half April en mei 2019 80 a 90% bezetting (7 weken).

Vervoer

Het aantal door TESO overgezette auto's, fietsers en voetgangers is wel fors gestegen. Oorzaken zijn seizoenverbreding, vaker en korter vakantie, een hogere bezettingsgraad en gasten komen met meer dan één auto naar hun verblijfsobject (er is een verband tussen luxe en autogebruik). Ook leidt vergrijzing tot meer autogebruik. Het aantal autobewegingen neemt in het hoogseizoen volgens de gemeente niet "significant" toe, groei is er wel in voor- en naseizoen. Eén van de keuzes die het college in het actieplan opvoert is: willen we de ontwikkeling van een stijgend aantal auto's naar Texel doorbreken?

Logies met ontbijt

De gemiddelde groepsgrootte van de bezoekers via de VVV is al veel jaren drie. Hun verblijfsduur varieert tussen 4,3 en 6,7 nachten. Het aantal overnachtingen per jaar wordt door de gemeente op 4,1 miljoen en door de VVV op 4,3 miljoen geschat.

Veel discussie was er de laatste tijd over de sector logies met ontbijt. Bij de gemeente waren in 2014 98 adressen bekend, in 2015 121, in 2016 141 en in 2017 157. Gemiddeld verhuurt men volgens de gemeente aan drie personen, zodat er circa 500 slaapplaatsen mee gemoeid zijn. De aanwezigheid van B&B's geeft druk op de woonwijken.

Campers

We zien steeds meer campers. Momenteel zijn er 250 camperplaatsen, er is vraag naar 500. In 2018 kwamen in het seizoen bij controles dagelijks verspreid over Texel ruim 60 gevallen van illegaal kamperen door campers aan het licht. Het is moeilijk om dat ter plekke op te lossen. De constatering is vaak 's avonds en 's nachts, als campings dicht zijn. Op dat moment is er geen alternatieve locatie voorhanden.

Keuzes

Aangaande slaapplaatsen zijn er diverse keuzes te maken: richten we ons op meer luxe of blijven we divers aanbod voor diverse doelgroepen aanbieden? Zijn er categoriën verblijfsrecreatie die we willen stimuleren? Willen we bepaalde thema's benadrukken (bijvoorbeeld Texel sporteiland-, vogeleiland-, zorgtoerisme-eiland, etc.)?

Onbenutte bedden

Het aantal geregistreerde slaapplaatsen is bekend. Maar hoeveel daarvan worden er actief verhuurd? Het tellen van de bedden is complex en tijdrovend. Doe je dat huis-aan-huis, telefonisch, via websites of anders. De uitkomst geeft ook antwoord op de vraag hoeveel bedden er niet in gebruik zijn ("slapende slaapplaatsen"). De gemeente schat dat dit aantal op vijftien procent. Maar hoeveel precies en waar zitten die. Ook dat antwoord vergt een inventarisatie. Dan de vraag: wat doen we met die onbenutte bedden? Geven we de betrokkenen een bepaalde periode gelegenheid ze alsnog te activeren. Zo niet, dan de bouwvergunning intrekken en de bestemming wijzigen. Dit vergt extra inzet van mensen, die de gemeente moet inhuren. Kosten €30.000,-.