De dode jonge vos die langs de Randweg werd gevonden is daar vermoedelijk neergelegd.
De dode jonge vos die langs de Randweg werd gevonden is daar vermoedelijk neergelegd. Foto: Ecomare

Vondst dode jonge vos langs Randweg vermoedelijk zoveelste grap

Er komen hier geen vossen voor en er is ook geen melding geweest van een levende vos. Toch is er maandagavond langs de Randweg een dode jonge vos gevonden. Ook hier lijkt sprake van een grap.

Dierverzorger Lisanne Duursma die de vos ophaalde, had er geen fris klusje aan: "Het dier was al een tijdje dood en rook behoorlijk." Dit maakt het aannemelijk dat de vos er dood is neergelegd. Het dier lag vlak langs de weg en zou anders waarschijnlijk eerder gemeld zijn. Met dierenarts David Tijssen is geprobeerd erachter te komen waar het dier aan is overleden. Biologen Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan van Ecomare gaan proberen de ware toedracht te achterhalen. Ze zijn begonnen met een röntgenopname bij Dierenartsen Praktijk Texel (foto rechtsonder). Verder onderzoek moet uitwijzen of de vos hier daadwerkelijk heeft rondgelopen.

Maagonderzoek kan daar meer over vertellen. Oosterbaan heeft Mardik Leopold, bioloog van Wageningen Marine Research en gespecialiseerd in het onderzoeken van maaginhouden, bereid gevonden hierbij te helpen. Tijdens een openbare anatomische les op dinsdag 16 juli om 14.00 uur zal de vos worden open gesneden en de maaginhoud worden onderzocht. Tot dan wordt het dier in de vriezer bewaard.

De vos heeft een verbrijzelde kaak, wat de doodsoorzaak aangeeft. Op de röntgen waren geen kogels te zien, het dier is door een harde klap op zijn kop overleden. De verwonding kan veroorzaakt zijn door een aanrijding, maar ook door een klap met een ander voorwerp. Omdat de nagels van de vos nog heel waren, leek het David Tijssen niet waarschijnlijk dat het dier is aangereden op een verharde weg. Dan zijn de nagels namelijk meestal gebroken. Het ontbreken van vossen op de Nederlandse Waddeneilanden zorgt voor minder risico's voor grond-broedende vogels. Aan de overkant verdreef de vos bijvoorbeeld broedkolonies van lepelaars, die op de eilanden een veilig heenkomen vonden.

Afbeelding