Arie Abbenes en Jan Brouwer van de orgelcommissie van de Maartenskerk bij de pijpen van het orgel.
Arie Abbenes en Jan Brouwer van de orgelcommissie van de Maartenskerk bij de pijpen van het orgel. Foto: Gerard Timmerman

Bazaar voor orgel Maartenskerk

Het orgel van de Maartenskerk ondergaat momenteel een grootscheepse restauratie. Voor de bekostiging wordt in De Parel in Oosterend zaterdag 29 juni van 10:00 tot 17:00 uur een ouderwets gezellige bazaar gehouden.

Voor het goede doel worden allerlei spulletjes te koop aangeboden, van een grasmaaier tot huishoudelijke apparatuur. Jan van der Vis van de orgelcommissie en enthousiast amateurschilder, is al weken oude leitjes aan het beschilderen.

Er is een loterij, er zijn raadspelletjes, sjoelen, etc. De Rommelkapel zorgt voor muziek, kinderen kunnen knutselen en dominee Kees de Jong sluit het programma rond 17:00 uur af. Oosterend zou Oosterend niet zijn als je er niet terecht kon voor vers gebakken en gerookte vis. Vanaf 12:30 uur is er soep met stokbrood.

Behalve het orgel wordt ook de Maartenskerk onder handen genomen. Het balkon wordt verbreed en de binnenkant van de kerk wordt opgeknapt. Er komt een dubbel toilet, ook geschikt voor mindervaliden en er worden andere werkzaamheden verricht. Als in juni 2020 het werk klaar is en het gerestaureerde orgel weer in gebruik kan worden genomen, is de Maartenskerk nog meer geschikt voor kerkdiensten, concerten en andere bijeenkomsten die er in toenemende mate worden gehouden.

Adoptie orgelpijp

De restauratie kost veel geld. Fondsen, sponsoren en instanties hebben al veel geld toegezegd. "We gaan de goede kant op, maar we zijn er nog niet", vertelt Jan van der Vis. Voor wie een bijdrage wil leveren is het nog mogelijk een orgelpijp te adopteren en/of vriend te worden van de nieuwe stichting Vrienden van de Maartenskerk. Een orgelpijp is, afhankelijk van het register, kost €50,-, €100,- of €500,-. Men kan er ook meerdere adopteren. Voor wie meerdere tonen adopteert of zelfs een hele toonladder, speelt organist Arie Abbenes een compositie of improvisatie.

Voor beide acties kan men zich op de bazaar laten voorlichten. Meer informatie ook op de website www.maartenskerktexel.nl.