College wil weer voor vier jaar in zee met investeringsfonds STIFT

Burgemeester en wethouders willen weer een contract voor vier jaar afsluiten met toeristisch investeringsfonds STIFT om geld van de toeristenbelasting ten goede te laten komen aan toeristische projecten op het eiland.

Dat blijkt uit de concept-begroting voor 2020 waar de politieke partijen donderdagavond over spraken. Een jaar geleden verlengde het college het contract met STIFT slechts voor één jaar vanwege de onzekere financiële positie van de gemeente.

Volgens het college blijkt uit evaluatie dat STIFT een meerwaarde heeft waar het investeringen betreft, waardoor weer wordt aangekoerst op vier jaar en daarmee ook meer duidelijkheid en zekerheid voor het toeristisch investeringsfonds.

Vanuit de politieke partijen klonk instemming over het voornemen om terug te keren naar een termijn van vier jaar. Dat moet jaarlijks circa €460.000,- opleveren voor STIFT, afhankelijk van het aantal toeristen en de inkomsten op het gebied van toeristenbelasting. Van elk bedrag van nu nog €1,85 aan toeristenbelasting gaat €0,1544 naar STIFT. Volgens het college is in de begroting voor 2020 al rekening gehouden met de jaarlijkse bijdrage aan het toeristisch investeringsfonds.

STIFT bestaat sinds 2009 en investeert in projecten die "de toeristische kwaliteit van Texel vergroten of bewaren, dan wel leiden tot verbetering van het toeristisch product Texel". In de praktijk zijn al vaak andere financiers over de brug gekomen voor projecten, nadat STIFT had besloten ergens geld in te investeren.