Culinair journalist Felix Wilbrink verricht de officiƫle opening van Tesselaar Familiebrouwerij Diks.
Culinair journalist Felix Wilbrink verricht de officiƫle opening van Tesselaar Familiebrouwerij Diks. Foto: Gerard Timmerman

Bel voor bierbrouwers

"Dit verhaal klopt, deze familie, daar wil je wel mee in zee."

Was getekend Felix Wilbrink. Door het luiden van de scheepsbel verrichtte de culinair journalist van de Telegraaf zondag de feestelijke opening van Tesselaar Familiebrouwerij Diks. "Dit zijn brouwers met liefde voor bier."

Twee jaar na de oprichting van de brouwerij presenteerde de familie Diks het nieuwe bedrijf aan de Spinbaan. Indrukwekkend en stijlvol zijn de koperen, handgeklopte brouwketels, afkomstig uit Duitsland en inmiddels ruim een halve eeuw oud. Ook tanks waarin het bier kan gisten, om daarna in circa vier weken te lageren in een aparte ruimte.

Een deel van het bier gaat in fusten, het andere wordt ter plekke gebotteld. Het bier, gebrouwen van door Bert Keijser geteelde gerst, wordt alleen op Texel verkocht. Prominent onderdeel van de brouwerij is het proeflokaal. De bar komt uit het voormalige Havenrestaurant ('t Horntje), voorzien van de originele scheepsbel van de oude Dokter Wagemaker, die voor de gelegenheid in de brouwketel was gemonteerd. Vanuit het proeflokaal worden rondleidingen gehouden, met uitzondering van zondag en maandag is de brouwerij dagelijks open. De familie Diks greep de gelegenheid aan om iedereen die had meegewerkt aan de brouwerij te bedanken.

De familie brouwt meerdere soorten bier: Tesselaar, Eilandkriebel, Razende Bok en Witte Tessel-aar, aanvankelijk in Breda en nu de brouwerij aan de Spinbaan in bedrijf is, sinds een week of zes op Texel.