De deelnemers aan de Bewonersconferentie bekijken de resultaten van het bloemschikken.
De deelnemers aan de Bewonersconferentie bekijken de resultaten van het bloemschikken. Foto: Jeroen van Hattum

'Met elkaar optrekken'

Samen workshops volgen, samen eten, samen op pad gaan en samen muziek maken. Het waren een aantal ingrediënten van de Bewonersconferentie 2019 die afgelopen week op het Maartenhuis bij De Koog werd gehouden.

Bewoners van een stuk of tien op antroposofische leest geschoeide woonvoorzieningen, voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland en België, waren bijna een week lang te gast op het eiland. In totaal ging het, begeleiding meegerekend, om bijna tweehonderd mensen die gezamenlijk activiteiten ondernamen om elkaar beter te leren kennen.

Er ging bijna twee jaar voorbereiding aan de Bewonersconferentie vooraf en dat was te merken. Op het terrein van het Maartenhuis stond een grote tent waar alle deelnemers dagelijks een dagopening hadden en gezamenlijk aten. De workshops liepen op rolletjes, De Zilvermeeuw en Bloem en Bos waren afgehuurd om de gasten te huisvesten en de musea op Texel werden bezocht.

Vrijdagochtend was er een grote expositie op het terrein van het Maartenhuis waarbij de gasten en de bewoners van de leefgemeenschap lieten zien wat zij tijdens de workshops zoal hadden gedaan. Dat was onder meer schilderen, het maken van bijenkorven, het bakken van eigen Hoornder Ring in de bakkerij van de werkplaats van het Maartenhuis, muziek maken in Artaban, bloemschikken en het smeden van messen.

Er was een workshop waarbij natuurlijke schilderijen werden gemaakt met behulp van touw op houten lijsten waar gras tussen werd gespannen. En er was ook een groep actief om alles op film en foto vast te leggen en om een speciale Conferentiebode met nieuws van de Bewonersconferentie te maken.

De eerste ideeën voor de bijeenkomst ontstonden volgens de Conferentiebode in 2017 bij de vorige samenkomst op woon-werkgemeenschap Bronlaak in het Brabantse kerkdorp Oploo. Bewoonster Marian 't Hart en medewerkster Lucie Burgman van het Maartenhuis stapten na afloop daarvan naar directeur Franck van den Broeck met het idee een soortgelijke conferentie op Texel te organiseren, waarna het balletje begon te rollen. Er kwam een voorbereidingsgroep met medewerkers en bewoners van het Maartenhuis om alles te gaan regelen.

De reacties van de deelnemers waren lovend. Het liep allemaal, de workshops waren leuk en het was volgens hen vooral leuk om met andere mensen de workshops te volgen en met elkaar een aantal dagen gezamenlijk op te trekken.

Afbeelding