Lisanne Bloem:
Lisanne Bloem: "Ik vond het leuk om filmpjes van ons gezin te gaan maken." Foto: Jeroen van Hattum

We zitten echt op onze plek op Texel

Wat is je favoriete plek op Texel?

Naast mijn eigen huis, het bos en het strand.


Geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren en opgegroeid in Den Helder. Op mijn 17e hebben mijn ouders de groepsaccommodatie Hoeve Elba op Texel overgenomen en zijn ze naar Texel verhuisd. Op dat moment wilde ik niks van een verhuizing naar Texel weten en ben ik in Den Helder gebleven. Een aantal jaar later ben ik getrouwd met Daniël en ben ik bij hem in Hindeloopen gaan wonen. Even later hebben we een huis gekocht in Sneek, daar hebben we tien jaar met veel plezier gewoond. We wilden graag dichter bij mijn familie wonen en zo hebben we van de één op de andere dag besloten naar Texel te verhuizen en toen ging het snel. Vijf maanden later woonden we in ons huis. Overigens wel een huis dat van top tot teen verbouwd moest worden. Mijn man heeft alles zelf verbouwd, wel met hulp van mijn vader. Nu drie jaar later is het nog steeds niet helemaal af. Ondanks de verbouwing hebben we nooit spijt gehad van de verhuizing, we zitten echt op onze plek op Texel, ik vind het een heerlijk eiland.


Wat voor werk doe je?

Ruim vier jaar geleden ben ik begonnen met vloggen, ik maak filmpjes van ons gezin en zet deze op youtube onder de naam "daanliesenkids". Daar ben ik mee begonnen omdat ik graag wat meer filmpjes van onze kinderen wilde hebben. Tijdens de zwangerschap van de oudste hadden we een camera aangeschaft. Daar filmden we regelmatig mee, maar vervolgens deden we niks meer met de filmpjes, dat vond ik jammer. Dus kocht ik voor €25,- een bewerkingsprogramma en ging aan de slag. Het bleek dat ik dat ontzettend leuk vond om te doen. Dat je er ook geld mee kon verdienen, daar had ik helemaal geen idee van, maar mijn youtube kanaal groeide en van het één kwam het ander. Een leuke bijkomstigheid van deze baan is dat we regelmatig nieuwe producten mogen testen. Ook krijgen we met enige regelmaat een dagje uit aangeboden of worden we uitgenodigd voor een première of pr-event. Dan merk je wel dat je op een eiland woont en de reistijd is al snel een paar uur, waardoor we regelmatig moeten afzeggen. Begin dit jaar hebben wij, mijn broer, zussen en onze partners, Hoeve Elba overgenomen. We hebben het één en ander opgeknapt, de website is vernieuwd en nu draaien we ons eerste seizoen. Dat is druk, maar ontzettend leuk dat wij dit kunnen voortzetten.

Regelmatig met de kinderen op pad met Texelse museumpas


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Regelmatig ga ik met mijn kinderen op pad, naar het bos, het strand of de duinen. Ook maken we goed gebruik van de Texelse museumpassen. Ontzettend leuk dat de gemeente deze passen beschikbaar heeft gesteld voor de bewoners van Texel.


Hoe ervaar je de Texelaar?

Vriendelijk en gewoon normaal. Niemand vindt zichzelf beter dan een ander. Het gaat allemaal heel gemoedelijk. Ook is er vertrouwen onder elkaar wat het allemaal wat makkelijker maakt.


Wat moet er vooral blijven op Texel?

De Texelse museumpas, ik hoop echt dat dat blijvend is. Ik ga heel regelmatig met de kinderen naar een van de aangesloten musea. Soms kunnen we maar een uurtje, als we dan elke keer moeten betalen, zouden we toch vaker kiezen om iets anders te gaan doen.


Wat mag er anders op Texel?

Het parkeren. Op zondagochtend ga ik altijd naar de Baptistengemeente. Omdat de kerk dichtbij het centrum zit, is het parkeerterrein vlak naast de kerk. Sinds kort is het ook op zondagochtend betaald parkeren of met parkeerschijf. Dat vind ik jammer. Het zou fijn zijn als de mensen die naar de kerk gaan de gelegenheid krijgen om gratis bij de kerk te parkeren. Als je de parkeerschijf gebruikt, mag je er twee uur staan en dat is eigenlijk net te kort. Op deze manier moeten de mensen die met de auto zijn meteen als de dienst afgelopen is naar de auto. Dan is er geen tijd om nog even een kopje koffie te drinken.


Waar kun je je op Texel over verbazen?

Dat tijdens de zomerperiode, als het eiland vol zit met toeristen, je tijdens een wandeling in het bos toch helemaal niemand tegenkomt.


Wat gaat er heel goed op Texel?

Dat er een hoop te doen en te beleven is op Texel, ook voor kinderen. Dat vind ik leuk. Nu hoef ik niet elke dag op pad, maar op woensdagmiddag probeer ik vaak toch iets leuks te doen met de kinderen en het is leuk dat er zoveel keus is en we elke keer wat anders kunnen doen.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

De huizenmarkt. Wij hebben geluk gehad met ons huis, daar moest zoveel aan gebeuren dat niemand dat wilde kopen haha. Maar het is momenteel niet zo makkelijk om een huis te vinden. Huren is al helemaal moeilijk. Het is duur wat het voor starters lastig maakt.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn ouders verdienen een pluim. Ze hebben 18 jaar Elba met veel plezier en passie gerund. Waarvan een lange periode naast hun gewone baan. Nu wij Hoeve Elba hebben overgenomen, zie ik pas echt hoeveel werk het voor hen is geweest. Daarnaast zijn het onwijs lieve mensen die altijd voor iedereen klaar staan.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik ben blij met de toeristen op het eiland. Voor een hoop Texelaars is dat toch hun inkomen. Als in het voorjaar de toeristenstroom op gang komt, geeft dat ook een hoop gezelligheid .


Wat doe je over vijf jaar?

Zover kijk ik niet vooruit... Als je het mij nu vraagt, denk ik dat er niet veel veranderd zal zijn. Maar ja dat had ik vijf jaar geleden waarschijnlijk ook geantwoord en toch is er juist een hele hoop veranderd. Zo had ik nooit kunnen vermoeden dat ik nu op Texel zou wonen. Ook was ik vijf jaar geleden thuisblijfmoeder, een bewuste keuze en het beviel mij ook prima, toch heb ik nu twee banen. Wat wel vaststaat is dat wij dan nog op Texel wonen, want we zijn verliefd geworden op dit eiland!


Volgende Eiland Van…?

Mijn schoonzus Marleen. Ze is nu zwanger van haar eerste kindje. Ook heeft ze in korte tijd haar eigen bedrijf Oefentherapie Texel opgezet. Ik vind het knap van haar hoe ze dat gedaan heeft.