Dave Huijsman (tweede van rechts) tijdens de door hem gewonnen dijkomloop.
Dave Huijsman (tweede van rechts) tijdens de door hem gewonnen dijkomloop. Foto: Marijke Huijsman

Texels succes in Tour

Wielrenner Dave Huijsman van team Gastropaviljoen XV/Catharinahoeve heeft met een tweede plaats in de Tour de Lasalle zijn topvorm bewezen. Tijdens de dijkomloop zaterdag in Den Helder eindigde Huijsman zelfs als eerste. Winnaar werd Kay Blokdijk.

De Tour de Lasalle ging donderdagavond van start met de Texelse etappe. De omloop vanaf de boot rond Den Hoorn werd getekend door valpartijen. Met wind in de rug reden de renners vanaf de boot op de Watermolenweg al een kilometer of zestig per uur. Maar er zat ook wat nervositeit in het peloton. In de bocht naar de Hoornderweg deed de eerste valpartij zich al voor. Texelaars Tom Witte en Sverre Eschweiler konden de vallers niet ontwijken en gingen in deze "Tour de laVal" ook onderuit. Beiden konden de rit vervolgen, maar raakten op achterstand. Eschweiler wist zich terug te knokken, Witte moest opgeven.

Ook over de Rommelpot hadden de rijders wind mee. Huijsman: "Daar ging het snoeihard." In de bocht van de Fonteinsweg deed de tweede valpartij zich voor. Ook in de Dennen ging een renner onderuit en er waren berichten over een vierde valpartij zijn geweest. Vanuit het bos, over de Kooiweg met zijwind tegen en onderweg een stevige bui schoof het veld over de Hemmerkooi wat in elkaar.

De snelheid lag hoog, Huijsman klokte gemiddeld zo'n 45 km/uur. "Het viel voor mij niet tegen. Een hoop valpartijen. Ik zat er elke keer vlak achter, maar kon er steeds goed omheen komen. Ik kon me goed handhaven in de kopgroep."

Uiteindelijk gingen vier man er vandoor. "Niemand die echt ingreep. En ploeggenoten van de ontsnapte renners wilden niet meer fietsen."

Kay Blokdijk won de eindsprint en kwam na vijf rondes op de Kerkstraat als eerste over de finish, vlak voor Kees Snoek en Kees Pameijer.

Zaterdag was de "Dag van de waarheid" in de Tour de Lasalle. In de ochtend een tijdrit en in de middag de beruchte dijketappe. Huijsman deed goede zaken door in de tijdrit als tweede sportklasse renner te eindigen en daardoor op te klimmen naar de derde plek in het sportklasse klassement. In de dijketappe wist hij zich te handhaven in de eerste waaier en eindigde hij als eerste Sportklasse renner.

Tijdens het criterium zondag behield Huijsman zijn tweede plaats in de sportklasse. Hij werd ook tweede in het algemeen klassement. Op het erepodium ontving hij, onder andere onder toeziend oog van ploegleiders Simon Appel en Duran de Boer, bloemen en kussen van Miss Tour de Lasall Mayke van Breda.

De andere Texelse deelnemers Sverre Eschweiler, Joost Hoogenbosch en Tom Witte eindigde midden in het klassement.