Toeristen in het centrum van Den Burg.
Toeristen in het centrum van Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Nog geen besluiten over toeristenbelasting en parkeervignet

Geen tekort aan ideeën om de systematiek van de toeristenbelasting en het parkeervignet aan te passen. Er moeten echter ook nog knopen worden doorgehakt over de tarieven voor 2020.

Dat was in het kort het beeld dat bleef hangen van de commissievergadering afgelopen donderdag waar de politieke partijen spraken over de voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting en het parkeervignet in 2020.

Insprekers TOP en KLV (kleine logiesverstrekkers) waren helder: ze kunnen best instemmen met een verhoging, alleen niet op de manier waarop het nu gaat. In hun ogen zou een differentiatie van de tarieven en een forfaitaire heffing van de toeristenbelasting geen verkeerd idee zijn. Wat het parkeervignet betreft, zien zij meer in een mobiliteitsheffing in plaats van een parkeerheffing en dan concreet via een camerasysteem aan het begin van de Pontweg, zodat er automatisch kan worden afgerekend.

Het leidde donderdagavond nog niet meteen tot keuzes en uitspraken, maar TOP en de politieke partijen kwamen wel overeen dat zij hun periodiek overleg met elkaar gaan herstellen om geregeld contact te hebben. Wat de verhoging van de toeristenbelasting en het Texelvignet betreft, sprak de PvdA zich duidelijk uit voor de mogelijkheid om de Onroerend Zaak Belasting (OZB) in 2020 meer dan trendmatig te laten stijgen, zodat de toeristenbelasting en het Texelvignet ontzien kunnen worden. Volgens de PvdA zou het geen kwaad kunnen als de OZB op Texel, één van de laagste in Nederland, naar de helft van het gemiddelde in Nederland gaat. De partij rekende voor dat voor een huis met een waarde van €275.000,- dan €40,- extra aan OZB betaald zou moeten worden. Dat zou de gemeente €1,1 miljoen extra per jaar kunnen opleveren.

Texels Belang gaf aan voorstander te zijn van een forfaitair systeem. Dat laatste werd afgeraden door wethouder Hennie Huisman, omdat zo'n systeem (met een heffing vooraf) de gemeente uiteindelijk minder in plaats van meer kan opleveren. Ze wees erop dat een camerasysteem boven de weg neerkomt op tolheffing en dat de gemeenten geen tol mogen heffen.

Bedoeling was de politieke partijen eigenlijk eind deze maand al een besluit nemen over de voorgestelde verhogingen, maar TOP liet doorschemeren dat het niet erg is als het iets later gebeurt. Formeel moet de raad in november bij het vaststellen van de nieuwe begroting besluiten hebben genomen over de hoogte van de toeristenbelasting en het parkeervignet.