Cartoon door Mirte Schuijl en Gijs Kuip van de Jozefschool.
Cartoon door Mirte Schuijl en Gijs Kuip van de Jozefschool.

Dionne en Kenji inspecteren de kleinste kamertjes: "Vieze toiletten op alle scholen"

Op veel scholen hebben ze een vieze wc. De kinderen houden hun kleine of grote boodschap op om dat ze dat wc gewoon te vies vinden. Want veel kinderen kunnen de wc niet schoon achterlaten het is vooral een groot probleem op de jongens wc.

Heel veel mensen hebben er last van de vieze wc: kinderen, juffen/meesters/schoonmaaksters. Omdat die gewoon niet goed wordt achterlaten door de kinderen. Rond half elf na de eerste twee lessen zijn de wc's vaak al vies achtergelaten. De wc's blijven vaak vies totdat de school om half drie uit is. Kinderen lopen soms te spelen of te klieren met water of zeep. Heel soms dat het een juf of meester tussendoor lukt om het schoon te maken, maar meestal moet dit wachten tot na schooltijd

Gevolgen

Doordat de kinderen hun grote of kleine boodschap ophouden brengt dit verschillende gevolgen met zich mee: Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat kinderen (vaker) in hun broek plassen Je kan blaasontsteking krijgen door het ophouden Er kan gedacht worden dat alle openbare wc's vies zijn. Dus dat je nooit meer naar een openbare toilet wilt. Er zullen misschien nog wel meer gevolgen zijn, maar hier kunnen wij eigenlijk niet opkomen. Door de viezigheid dat er ook vieze beesten op afkomen (vliegen, enzo.)

Wat kan je er aan doen om de wc's wel schoon te houden? Een vliegje in de wc-pot, waar je dan op moet richten bij het plassen. Zodat je niet kan missen. Een soort wc-maatjes maken. Dat iemand meeloopt om de wc's te controleren. Inzetten van een wc-eend in de klassen.

Opschrijven dat kinderen bijvoorbeeld maar 4/5 keer op een dag naar de wc mogen/moeten. Voor kinderen met een blaasprobleem is dit een uitzondering, maar sommige kinderen gaan heel vaak naar de wc maar moeten dan niet echt naar de wc. Plas-les instructies in de wc hangen

Dit was ons verslag over vieze wc's.

Dionne en Kenji - Kompasschool Texel

Afbeelding