Beeld van de maandagmarkt in Den Burg, traditioneel een pleisterplaats van veel toeristen.
Beeld van de maandagmarkt in Den Burg, traditioneel een pleisterplaats van veel toeristen. Foto: Gerard Timmerman

"Texel prijst zich zo vanzelf uit de markt"

"Vooral doorgaan, komt er vanzelf stilstand." Eén van de vele reacties naar aanleiding van een oproep op onze website naar de mening van Texelaars over de voorgenomen verhoging van de toeristenbelasting en het parkeervignet. Het leverde zo'n honderd reacties op, van Texelaars en van gasten van ons eiland.

Klaas Smidt: "Lekker dom....IBIZA is goedkoper....met vlucht en mooi weer...." Benno Bakker: "Uiteraard heeft TOP gelijk in zijn stellingname. En dan als laatste kijk eens naar de TESO hoe die geweldig om gaat met tariefverhoging. Altijd prachtig onderbouwd." Celine de Graaf: "Laten we gastvrijheid voorop stellen, dat is waar Texel voorop in zou moeten lopen, niet in het uitmelken van de bezoekers van ons mooie eiland!"

Rob Terpstra: "Hand op de knip als je in een huishouden niet rond komt." T. Verduijn: "Dat het wat wordt verhoogd is tot daar aan toe. Maar dat het maximum aantal dagen wordt losgelaten vind ik rampzalig. Als je bv een arrangement neemt van 4 tot 5 weken op een camping dan wordt de toeristenbelasting veel te kostbaar t.o.v de kampeerprijs. Wat te denken van b.v. seizoenplaatsen van 5 maanden, die worden dan onbetaalbaar."

John Schmetz: "Ik en vele anderen hier op de campings moeten rondkomen van een AOW en een klein pensioen. Ik sta hier twee keer per jaar maandje voor- en maandje nazomeren. Dat zijn dus 70 dagen, dit wordt voor velen onbetaalbaar. Met deze maatregelen maak je er een eiland voor de elite van."

L. Drost: "Wat wij niet begrijpen is dat jullie de toeristen, waar Texel grotendeels van bestaat, zo willen uitmelken. Het eiland verandert zo langzamerhand in een eiland alleen voor de rijke toerist. Ik denk dat er een groter bewust nodig is voor het bestuur van Texel om het grote geld elders binnen te halen!"

Jacob Kiewiet: "Texel prijst zich vanzelf uit de markt denk ik. Iets met het slachten van een kip met de gouden eieren." Eric Boogaard: "Als je de begroting niet op orde hebt omdat je uitgaves te groot zijn, o.a. aan een mega-sporthal en je jaren geen gedegen onderhoud hebt gepleegd aan de infrastructuur. Is het wel heel gemakkelijk om dat via de toeristen en de burgers binnen te graaien."

Thomas Boon: "Toeristenbelasting mag van mij nog veel hoger. 't Is druk zat op 't eiland." Jan Peter Kamermans: "Vroeger ging je uit armoede naar Texel op vakantie. Tegenwoordig is het wel anders. Sinds de gemeente Texel ook de weg naar politiek correcte maffia heeft gevonden. Zoals veel ambtenaren weten, Nederlanders laten zich graag op een politiek correcte manier bestelen. Ze klagen hooguit op Facebook, of Twitter, maar verder gebeurt er toch niks."

Jessica van Lent: "Voor een gezin met twee kinderen is het langzaam maar zeker niet meer te betalen." Vera Godijn: "Waarom niet selectief belasten? Denk ook aan wat voor toeristen je wilt trekken. Mensen met een kleiner budget die wellicht vaker gaan kamperen dan in een luxe villa zitten bv. En niet drie auto's per gezin meenemen."

Willem Oosterhof: "Het verhogen van de toeristenbelasting en het loslaten van de maximaal 7 nachten regeling is veel te veel van het goede. Het zorgt ervoor dat toeristen en Texelaars de verhoging als onredelijk ervaren."

Dirkjan Kooiman: "De kampeerder zal Texel verlaten maar, de hogeropgeleide blijft toch komen. Die schrikt niet terug van een paar centen parkeer,- en toeristenbelasting." Susan Hollebeek: "Prima hoor. Als ik naar België of Frankrijk ga betaal ik ook rond de €2,50 p.p.p.n Verschilt per plaats, maar ik denk dat €2,25 p.p.p.n heel normaal is."