Texel Academy bouwt tien extra woonunits voor horecaopleiding

Een bijdrage van €65.000,- voor Stichting Texel Academy die de opleiding kok, gastheer en gastvrouw verzorgt voor schooljaar 2019 – 2020. Dat is het voorstel van b en w aan de gemeenteraad. Voor huisvesting komen aan de Slingerweg tien extra woonunits.

Met de oprichting van Texel Academy hebben Texelse ondernemers de handen ineen geslagen om het groeiend personeelstekort op het eiland terug te dringen. De werkgevers willen op deze manier investeren in arbeidskrachten die hard nodig zijn. Texel Academy biedt leerlingen een horecaopleiding, betaalbare woonruimte en een baangarantie.

Voor het schooljaar 2019 – 2020 gaat Texel Academy uit van 40 reguliere leerlingen: 20 gastheer/gastvrouw en 20 koks in de leeftijd van 18 – 28 jaar. Het betreft een tweejarige opleiding, praktijk en theorie worden op Texel gegeven.

De Texel Academy biedt een erkende ROC-opleiding tot kok en gastheer en -vrouw op mbo-niveau 2 (leerweg bbl) in één jaar met doorstroommogelijkheden naar niveau 3. Leerlingen werken vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en gaan één dag per week naar school. Het werk is tevens de praktijkplek voor de opleiding, waar ook de praktijkopdrachten worden uitgevoerd.

Voor de koksopleiding werd de werving vorig jaar via het UWV gedaan. Voor het nieuwe jaar verzorgt de Texel Academy de weving zelf. Er stonden artikelen in meerdere landelijke kranten en op de social media was te lezen dat er nieuwe opleidingen op Texel beginnen.

Voor de aantrekkelijkheid van de opleiding is het belangrijk dat er woonruimte beschikbaar is voor een huur die in verhouding is tot de beperkte middelen van leerlingen. Voor huisvesting van de leerlingen geeft de gemeente grond in bruikleen voor tien woonunits (naast de twintig die Woontij er al heeft geplaatst) aan de Slingerweg. De tien units bieden ruimte voor twintig leerlingen.