Uitspraak Europese Hof raakt brouwerij

Het is al een tijdje stil rond de nieuwbouw van de Texelse Bierbrouwerij. Maar dat betekent niet dat de plannen op een laag pitje staan. Achter de schermen gaat de uitwerking door, het wachten is vooral op een uitspraak van de Raad van State.

Het college meldt dat de gemeente "serieus in gesprek" is met de Texelse bierbrouwerij over de afname van bouwgrond in Oudeschild. Beide partijen zijn de uitgangspunten aan het formuleren voor de gronduitgifte. Inmiddels is er meer duidelijkheid ontstaan over het ontwerp van de brouwerij en het benodigde ruimtebeslag. Partijen verwachten uiterlijk eind 2019 een overeenstemming te hebben.

Gedurende deze besprekingen kan de gemeente de grond niet aan een derde partij verkopen. Op dit moment houdt het college wel de optie open om op een later moment een deel van het terrein aan andere bedrijven te kunnen uitgeven. De provincie heeft in principe geen bezwaar, zolang de ruimtelijke inpassing conform het met het bestemmingsplan vastgestelde beeldkwaliteitsplan gebeurt.

Over het bestemmingsplan loopt nog de beroepsprocedure bij de Raad van State. De zitting voor het beroep is (aanzienlijk) uitgesteld omdat de uitspraak van het Europese Hof over het Programma Aanpak Stikstof (doelstelling: minder stikstof in Natura 2000-gebieden) vertaald moet worden naar de Nederlandse situatie. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State acht de gevolgen van deze uitspraak van belang voor het plan van de Texelse bierbrouwerij en heeft de zitting daarom uitgesteld.

Het bestemmingsplan is daarom nog niet onherroepelijk. Het college informeert de gemeenteraad in september over de stand van zaken van dat moment.

"Serieus in gesprek"

Algemeen directeur Jan-Joost Galesloot van de Texelse Bierbrouwerij bevestigt serieus in gesprek te zijn met de gemeente en haar adviseurs. "Wij streven er naar om -wat ons betreft- ruim voor het einde van het jaar ten minste principeovereenstemming te hebben."

Meer over de nieuwe brouwerij op pagina 2.