Ronkende motoren op crossbaan in Eierland

Brullende en ronkende motoren aan de start, kluiten modder die omhoog spatten, auto's die over de kop gaan en verder vooral heel veel 'strijd op de baan om maar zoveel mogelijk vooraan te eindigden bij het crossen.

Het is komende zondag allemaal weer te zien tijdens de jaarlijkse autocross van de MAB op de crossbaan aan de Hoofdweg in Eierland. De eerste wedstrijden beginnen om 12:00 uur en duren - afhankelijk van de weersomstandigheden - tot eind van de middag.

Het programma ziet er vertrouwd uit met de Formule 1 Stockcars, de Vrije Standaard, de Rodeo, de Bangerstox en de Junioren. Laatstgenoemde klasse is voor de jeugd van 12 tot 18 jaar en geldt als opstap naar één van de andere klassen. De Juniorenklasse bestaat sinds 2003 en is inmiddels voor veel crossers het begin van de crosscarrière geweest.

Sensationeel is de Bangerstoxklasse: die is voor auto's die niet meer door de APK zijn gekomen. Volgens de MAB is in die klasse niets te gek. Spektakel is ook te verwachten in de Rodeo-klasse: eveneens auto's die niet meer door de APK zijn gekomen, maar die op de crossbaan nog zeer wel tot hun recht komen. De auto's in de Rodeo-klasse mogen niet zijn opgevoerd en verstevigd, waardoor het volgens de MAB een toegankelijke klasse is, al wordt er daardoor niet altijd even zuinig met de auto omgesprongen. Wel opgevoerd en verstevigd zijn de auto's in de Vrije Standaard, de klasse die altijd garant staat voor hoge snelheden op de baan.

Het koningsnummer is in handen van de Formule 1 Stockcars. Altijd goed voor een hoop ronkend motorvermogen zodra de rollende start overgaat in de echte start. De klasse staat garant voor hoge snelheden op de baan en het komt veelal aan op ervaring en stuurmanskunsten.

De autocross is niet alleen het terrein van de coureurs, maar ook van de monteurs die op de achtergrond hun rol hebben. Zij zorgen ervoor dat de auto's klaar zijn voor de strijd en zij staan na afloop van de cross ook altijd klaar met het gereedschap om het gehavende materieel weer op te lappen voor de volgende race. De entree bedraagt €10,- voor volwassenen en €5,- voor kinderen tot 12 jaar. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen. Zaterdag 20 en zondag 21 juli wordt het Speedweekend gehouden.