Pieter van den Broeck en Maurice Christo van Meijel van de Adviescommissie Cultuurbeleid.
Pieter van den Broeck en Maurice Christo van Meijel van de Adviescommissie Cultuurbeleid. Foto:

Adviescommissie "Cultuur is de hartslag van de maatschappij"

"Van erfgoed tot evenementen. We omarmen nieuwe initiatieven en maken ons tegelijkertijd sterk voor het behoud van tradities. Als Adviescommissie Cultuurbeleid geven we gevraagd en ongevraagd advies over alle zaken die te maken hebben met cultuur."

Aan het woord Pieter van den Broeck, 17 jaar uit VWO 5. Sinds een jaar zit hij in de adviescommissie die nu op zoek is naar twee nieuwe leden. "We hebben een aftreedschema. In principe zitten de bestuursleden voor tweemaal drie jaar. De adviescommissie cultuurbeleid is een onafhankelijke commissie van experts in verschillende disciplines van kunst en cultuur", legt mede-commissielid Maurice Christo van Meijel. "We zijn niet op zoek naar iemand in een bepaalde leeftijdsgroep. Wel vertrekt in de volgende aftreedronde de laatste vrouw uit de commissie, dus het zou goed zijn als tenminste één van de twee nieuwe leden een vrouw is. We zoeken uiteraard iemand die affiniteit heeft met cultuur. Bijvoorbeeld uit de podiumkunst, of iemand die zelf een instrument bespeelt. Maar het kan ook iemand zijn die veel concerten en toneel bezoekt, een fervent cultuurconsument", vervolgt Maurice.

Maurice is beeldend kunstenaar en geeft les via Artex. Pieter is getalenteerd violist en treedt regelmatig op in Noord-Hollandse podia. Duurt Holman is voorzitter van de commissie die verder bestaat uit Ronno Honingh en Esther Bánki. "Cultuur heeft een relatief klein budget, maar cultuur is de hartslag van de maatschappij. Wij maken geen beleid. Dat doet de gemeenteraad. Maar het college vraagt ons wel om advies en meestal wordt hier ook wat mee gedaan. Je hebt in deze commissie dus wel degelijk invloed op het cultuurbeleid", legt Maurice uit.

"We waren al betrokken bij de rol van cultuur in het onderwijs en gaven een positief advies over het cultuurcentrum. Naast sport is cultuur enorm belangrijk in een wereld die steeds individualistischer wordt. Wij maken ons sterk voor goede randvoorwaarden in de sector", stelt Pieter. "Net als andere sectoren zijn er ook binnen kunst- en muziekverenigingen steeds minder vrijwilligers. De komende jaren moet er goed gekeken worden hoe hiermee om moet worden gegaan. Daar kunnen we zeker gemotiveerde krachten bij gebruiken", besluit Maurice.

Solliciteren kan tot 22 juni via gvanessen@texel.nl. De Adviescommissie Cultuurbeleid vergadert vijf keer per jaar en heeft daarnaast regelmatig via de mail contact met elkaar.