Lisette van Beek met Nova Oosterhof die ze bij de Olmenhoeve onder haar hoede heeft.
Lisette van Beek met Nova Oosterhof die ze bij de Olmenhoeve onder haar hoede heeft. Foto: Jeroen van Hattum

Je mag zorgen voor kind van een ander

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel is op dit moment 'De Nederlanden'. Een heerlijke plek waar je kunt lopen en waar je kunt genieten van een prachtig stukje Texel. Sinds februari dit jaar wonen wij als gezin in De Koog, ik vind het ook erg fijn om in eigen tuin wat te tuinieren, of een ommetje door de duinen of over het strand te maken.

Geboren en getogen op Texel?

Niet geboren wel opgegroeid in de polder Eierland. Mijn vader Piet Prins en mijn moeder Willy hadden een boerenbedrijf en de eerste 19 jaar van mijn leven heb ik met veel plezier daar gewoond.

Zonder OSG halen we de voedingsbodem van het eiland weg

Door studie ben ik een tijd van het eiland af geweest, maar in 2008 ben ik terug gekomen met oud-Texelaar Jeroen van Beek en onze oudste twee kinderen Serahja en Joshua. Ons gezin kreeg nog een kleine uitbreiding met een zoontje met de naam Micha.

Wat voor werk doe je?

Ik werk sinds 2010 bij Kinderdagverblijf de Olmenhoeve in Den Burg als pedagogisch medewerkster.

Wat is het mooie aan het werken met kinderen?

Het mooiste wat ik aan het werk vind, is dat ik samen met mijn collega's mag zorgen voor iemand anders zijn of haar kindje. Je krijgt het kostbaarste bezit van iemand onder je hoede en vanaf heel jong ben je betrokken in het leven van het kindje. Geen dag is hetzelfde en na negen jaar geniet ik nog steeds van het werk.

Wat doe je naast het werk zoal op Texel?

Ik ben een betrokken ouder op de basisschool van onze twee jongens. Van leesouder tot ouderwerkgroep. Samen met een aantal andere ouders helpen wij met de activiteiten die op school worden georganiseerd. (b.v. de avondvierdaagse). Ook ben ik betrokken bij het kinderwerk van de Baptistenkerk die wij bezoeken. Naast het vrijwilligerswerk houd ik enorm van lezen en bezoek ik regelmatig de bibliotheek. Camilla Läckberg is bijvoorbeeld echt een favoriet van me. Maar naast dit alles vind ik het ook erg fijn om met mijn man en vrienden naar een concert/festival te gaan om een avond te dansen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen ervaar ik in het algemeen als zeer prettig. We wonen nog maar kort in ons nieuwe buurtje, maar ook daar ervaar ik dat zo; ook dat we als buurtjes voor elkaar klaar staan.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Ik hoop dat we nog lang een middelbare school op Texel houden. Bij het huidige systeem zijn er nog de nodige uitdagingen, maar het is wel belangrijk dat de school blijft en dat ook daar wordt geïnvesteerd in zaken die dit eiland zo nodig heeft op gebied van landbouw, toerisme, techniek en zorg. Zonder OSG halen we de voedingsbodem van het eiland weg. Ik wens het huidige docententeam veel wijsheid toe om tot een goed werkend systeem te komen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Er moeten mijns inziens betaalbaardere woningen komen die qua prijsstelling meer afgestemd zijn op het gemiddelde inkomensniveau op het eiland. Zodat het voor de huidige jeugd aantrekkelijk blijft om zich te vestigen.

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Ik blijf mij verbazen over de prachtige natuur die we hier hebben. Je kunt als je wilt de drukte opzoeken, maar er zijn nog genoeg plekken waar je in een stuk natuur loopt en waarbij je bijna niemand tegenkomt.

Wat verdient er meer aandacht op Texel?

Ik vind dat verschillende wegen en fietspaden de nodige aandacht verdienen. Het is geen visitekaartje voor ons eiland.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

De grootste pluim verdienen mijn ouders. Ik ben hen zeer dankbaar voor wat zij doen niet alleen voor mij en mijn gezin maar ook voor anderen. Met pluimen uitreiken heb je het gevaar dat je een groep vergeet, maar ik vind dat de boeren en vissers, de jonge ondernemers maar ook de kanjers in de zorg een pluim verdienen.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Als net startende B&B onderneemster van "Kogervennetje" ontdekken we nu de andere kant van het toerisme. Hoe kijkt de toerist naar ons eiland en wat kunnen wij deze bieden? We wonen op een prachtige plek en delen dit graag met de bezoekers die hier verblijven.

Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop dan nog steeds in De Koog te wonen samen met mijn gezin. Te genieten van de mooie plekken die Texel ons biedt en met veel plezier nog te werken in de kinderopvang.

Wie zou je graag in een volgende "Eiland van…" willen zien?

Lisanne Bloem, zij is sinds een aantal jaren woonachtig op het eiland en is o.a vlogster op YouTube.