Wat ik zeggen wou

De afgelopen tijd staat er regelmatig een bericht over illegale recreatieverhuur in de diverse media, zodat het op een hetze gaat lijken. 110 meldingen zijn al binnen, ook in de jaren '30 van de vorige eeuw werd er op groepen mensen extra gelet (bijv. werklozen) door de omgeving, en niet te vergeten de zojuist herdachte jaren '40-'45 met angst voor verraad als je je niet aan de regels hield (bijv. onderduikers). De mensen die nu aangegeven zijn, zijn geen kwaadwillenden allemaal. Sinds wanneer het verboden is, weet ik niet. Maar 40 - 50 jaar terug was het heel gewoon om zo wat bij te verdienen. Het vormt eigenlijk de basis van het huidige toeristisch succes.
In plaats van handhaven ligt een generaal pardon meer voor de hand. Bijvoorbeeld verhuren voor 2 a 3 maanden per jaar. Wordt het langer, komt permanente of tijdelijke verhuur aan een hier werkend persoon of gezin aan de orde. En tel die toeristische bedden eens dan weet u wat u doet. Zo kan dit negatief handhaven omgebogen worden tot iets positiefs. Hoe meer mensen een graantje meepikken des te minder klachten over drukte. Deze gedachtegang kan ook losgelaten worden op bijvoorbeeld het parkeerbeleid. Met beleid dat een hoog gehalte aan menselijke maat bezit wordt de samenleving in positieve zin gevoed.
Hier zijn 10 hints voor al diegenen waar die "meldingen" vandaan komen welke negatief gevoed zijn door afgunst, jaloezie en onbegrip.

Negatief beleid

De hints zijn bedoeld om respect voor het gewone te tonen: 1. geniet van zon als van schaduw, ze zijn er niet altijd. 2. Geniet van het uitzicht, al is de horizon nog zo dichtbij. 3. Geniet van het water, waar het zonnetje voor ons allen in schijnt. 4. Geniet van het vreemde en ontvang veel begrip. 5. Geniet van nieuwe ideeën, de wereld verandert toch. 6. Geniet van je vrienden, zodat je zelf te genieten bent. 7. Geniet van de melodie van het leven, wees niet bang voor de stilte. 8. Geniet van de vrolijke en gelukkige mens, en neem de anderen voor lief. 9. Geniet van het nu en denkt niet; morgen moet het beter. 10. Geniet van de regen, het is voor ons leven!


Toch nog klagen of klikken waarom dan? Doe een ander niet aan wat u zelf ook niet aangedaan wil worden. En dan ook nog heel laf een overheid het smerige werk op laten knappen, en wel met "regels" die voor iedereen gelden, maar in de praktijk hoofdzakelijk de kleinste het zwaarst treffen. Melders: schaam u diep.

Cor Zijm, Den Hoorn