Dorian met de Texelse sporters die hij van steun en advies gaat voorzien.
Dorian met de Texelse sporters die hij van steun en advies gaat voorzien. Foto: Jeroen van Hattum

"Delen van opgedane kennis en ervaring"

De Olympische Spelen van 2024 in Parijs en Marseille en de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.

Het klinkt allemaal ver weg, maar tweevoudig Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe bracht de Olympische Spelen die na Tokio volgen bewust ter sprake tijdens een bijeenkomst van de Dorian Foundation vorige week op De Krim bij De Cocksdorp.

Dorian tekende daar contracten met zeven talentvolle Texelse sporters die hij de komende tijd vanuit de Dorian Foundation wil gaan begeleiden om hun ambities op sportgebied waar te maken. Dorian spreekt daarbij uit ervaring dat denken op de lange termijn onderdeel is van topsport. Hij had in 2006, toen de Olympische Spelen van 2008 nog moesten plaatsvinden, de blik al gericht op de Spelen van 2012 in Engeland en pakte daar dankzij alle voorbereidingen het Olympisch goud, gevolgd door een tweede Olympische gouden medaille in Rio de Janeiro in 2016.

De zeven talentvolle Texelse sporters zijn volleybalster Britte Stuut (16), golfer Hugo Groothuis (15), golfsurfer Jaas Roeper (19), zwemster Lieke Schuijl (10), menster Marissa Schuiling (23), surfers Bas Mulder (27), Peter Mulder (23) en Jacob Kooij (19) van het Waddenteam en zeilster Berber van der Duim (14).

Zij zijn allen voor hun sport veelal aan de overkant actief en daar ligt meteen het kernpunt van de Dorian Foundation: ervoor zorgen dat de - geografisch gezien - afgelegen positie van Texel geen beperking is om de ambities in de topsport waar te maken. Daar kan Dorian eveneens over meepraten. Hij reisde zelf, met hulp van de familie, ook jarenlang vanaf Texel door heel Europa om mee te doen aan wedstrijden om zichzelf als windsurfer te ontwikkelen.

De Dorian Foundation was in 2012 een gift van de gemeente aan Dorian toen hij voor de eerste keer Olympisch kampioen was geworden. In 2017 stopte de gemeente met de jaarlijkse financiering van het fonds. Bij Delta Lloyd, een andere financier, werden eveneens andere wegen ingeslagen, waarna het bestuur van de Dorian Foundation op zoek ging naar nieuwe financiers. Die werden gevonden en dat leidde begin dit jaar tot een doorstart van de Dorian Foundation.

Het fonds wordt nu gesteund door De Krim, TESO, Bouw 2020 van Arie Bruin, Van der Linde van Willem en Erwin van der Linde, aannemingsbedrijf Tatenhove uit Oudeschild en Arcabo, een chaletbouwer aan de overkant. Het bestuur van de Foundation wordt nu gevormd door Iwan Groothuis, Melvin Kikkert, Dorian van Rijsselberghe, Marc van Rijsselberghe en Simon Keijzer van Marvin&Miles, het bureau dat Dorian begeleidt op gebied van marketing en communicatie. Valerie Jongeneel is projectleider van de Dorian Foundation.

De Dorian Foundation heeft voor de zeven talentvolle Texelse sporters in totaal €28.900,- beschikbaar gesteld om hen te begeleiden. Daarnaast ondersteunt het fonds menster Kim Witte, voetballer Devin Koorn en paardrijdsters Mariska Witte en Leonie van Schaik door hen tegemoet te komen in de bootkosten bij het uitoefenen van hun sporten. Dorian liet weten trots te zijn dat hij zijn opgedane kennis en ervaringen met andere sporters kan delen. Via de site lifeofdorian.com is een crowdfundingsactie gestart, zodat anderen de zeven talentvolle Texelse sporters eveneens kunnen steunen. Belangstellenden kunnen zich bij de Dorian Foundation blijven melden: per kwartaal worden alle aanvragen bekeken.