Plan: parkeerverbod Hoornder Kerkstraat

Plannen voor herinrichting van de Kerkstraat, dorpsplein en omstreken in Den Hoorn raken in een eindfase. De gemeente presenteert op korte termijn een definitief plan. Maar vooruitlopend daarop is er over een voorgenomen parkeerverbod langs de Kerkstraat al de nodige commotie ontstaan.

Herinrichting van het plein bij Goënga staat al lang op de agenda. In dorpsontwikkelingsplan 'Loodsen door het Landschap' dat in 2006 verscheen zijn de plannen voor "dorpsplein De Naal" als project opgenomen. In overleg met de gemeente, dorpscommissie en omwonenden zijn de mogelijkheden verkend om te komen tot verbetering van het functioneel gebruik en de belevingswaarde. Hierover werd in 2015 overeenstemming bereikt. De gemeente heeft het plan in overleg met omwonenden en bedrijven aan het plein toen uitgewerkt. Maar de realisatie liet op zich wachten, als gevolg van plannings- en financiële redenen.

Parkeerverbod

Maar inmiddels is er schot in de zaak gekomen. Tijdens de laatste dorpscommissievergadering presenteerde de gemeente het plan voor de herinrichting van de Kerkstraat. Onderdeel daarvan is een parkeerverbod voor de Kerkstraat. Veel bezoekers van diensten, concerten en andere bijeenkomsten in het Hoornderkerkje en exposities in De Hoeksteen parkeren nu langs de Kerkstraat. De lange rij auto's voor het fraaie kerkje zijn de gemeente een doorn in het oog, omdat het blik afbreuk doet aan het fraaie dorpsgezicht.

Het aantal geparkeerde auto's kan oplopen tot veertig. Als alternatieve parkeerlokatie had het college eerst het terreintje achter de huizen aan de Stolpweg (De Veerkoog) in gedachte. Maar de verwachte verkeersdrukte zorgde in de buurt voor dermate veel beroering, dat het college nu voornemens is op het weiland ("Bommenweidje") tussen de tweede rij huizen aan de Stolpweg en boerderij De Stolp een parkeerterrein in te richten. Tijdelijk, Want bedoeling is dat op dit terrein, dat al eigendom is van de gemeente, op termijn woningen komen. Het college wil het parkeerterrein dan naar de achterzijde van de huizen verplaatsen.

Gewaagd plan

Joop Groeskamp, voorzitter van de dorpscommissie, vindt het parkeerverbod aan de Kerkstraat een gewaagd plan. "Eerlijk gezegd verraste de gemeente ons ermee. Als dorpscommissie hebben we er geen problemen mee, maar - dat wil ik benadrukken - het is de gemeente die het wil. Er wordt in het dorp verschillend over gedacht."

Ten koste van leefbaarheid

Tegenstanders van het parkeerverbod aan de Kerkstraat vinden dat bezoekers van de kerk, veelal wat ouder en/of slecht ter been, dichtbij moeten kunnen parkeren. En dat de auto's die voor de kerk komen, nu buiten het dorp blijven, binnen de komgrenzen geen overlast veroorzaken, dat het, zeker in de zomer, onpraktisch is en dat het parkeerterrein aan de Stolpweg afbreuk doet aan het dorpsgezicht.

Tegenstander André Smit uit Den Hoorn schreef de gemeente er een zeer kritische brief over. Hij is bang dat de nieuwe situatie voor chaos zorgt en ten koste gaat van de leefbaarheid. Maar anderen vinden het verdwijnen van de auto's uit de Kerkstraat juist een verbetering van dit dorpsbeeld. Groeskamp: "Op het parkeerterrein achter De Hoeksteen kunnen aardig wat auto's staan, maar dat wordt nu niet veel gebruikt. En van het nieuwe parkeerterrein aan de Stolpweg naar het kerkje is het maar vier minuten lopen."

Zorvuldig te werk gegaan

Volgens b en w is de gemeente uiterst zorgvuldig te werk gegaan. "Er is aan dit plan een heel proces voorafgegaan, waarbij we met heel veel mensen hebben gesproken, de keus uit meerdere varianten geboden en waar mogelijk aan de wensen van de bewoners en bedrijven aangepast. Het weghalen van de auto's uit de Kerkstraat en de herinrichting zorgt dat het fraaier wordt en veiliger voor voetgangers en fietsers. De herinrichting van de Kerkstraat sluit aan bij de aanpassing van het dorpsplein. Voor het parkeren hebben we verschillende opties genoemd, waarbij deze de voorkeur had. We hebben het als één project opgepakt en subsidie aangevraagd bij de provincie."