Van 5-sterren-regio bijna uit fiets top 100

Was Texel in 2014 volgens de fietsersbond nog de enige "5-sterren fietsregio" van Nederland, na onderzoek over 2018 is ons eiland terug te vinden op de 93-ste plek. In de top 100 doet alleen kustbestemming Vlissingen het slechter dan Texel in de Top 100.

Nog steeds is de top 100 een prima notering, maar Texel bevindt zich inmiddels in de 'gele zone', die staat voor gemiddeld. De daling in waardering is niet alleen te zien bij extern onderzoek. Ook uit de Texelmonitor van VVV Texel blijkt dat de ontevredenheid over fietsgerelateerde zaken toeneemt. "Ondanks dat ik voorzichtig ben met het mengen van resultaten afkomstig uit meerdere bronnen, is de devaluatie van "enige 5-sterren fietsregio" naar een "93-ste plek landelijk" in 2018 op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Zeker voor een toeristische bestemming waar een van de belangrijkste unique selling points "natuur" is. Veel gasten beleven die natuur graag per fiets", reageert VVV-directeur Frank Spooren.

Texel krijgt landelijk een score van 3,669 op een schaal van vijf. Kustgemeenten als Goes (plek 8, score: 4,122), Lisse (plek 9, score: 4,118), Bergen (plek 43, score: 3,878), Noordwijk (plek 48, score: 3,848), Middelburg (plek 59, score: 3,805) en Veere (plek 67, score: 3,766) staan hoger genoteerd op deze lijst. De fietspaden werden op een aantal punten beoordeeld, zoals bijvoorbeeld infrastructuur (3,7), beleving (4,3), onderhoud (3,9), de omrijdfactor (2,6) en '50 km/h per uur'. Over die laatste categorie legt de Fietsersbond uit: "Hoge snelheidsverschillen zorgen voor gevaarlijke situaties. Daarom is het veiliger om langs 50 km/u wegen aparte fietspaden aan te leggen. Deze score geeft aan of gemeenten dit ook doen." Texel krijgt in deze categorie het cijfer 0,1 tegen een landelijk gemiddelde van 2,0.

Wanneer we kijken naar de cijfers van VVV Texel over de periode januari tot en met april van dit jaar valt op dat de Duitse gasten de fietspaden meer waarderen dan dat de Nederlanders dat doen. "Dit lijkt te verklaren door de minder goede fietsinfrastructuur in Duitsland", stelt VVV Texel. In dit onderzoek scoren "Staat van onderhoud" en "Verkeersveiligheid" ongeacht land van herkomst het slechtst. De fietsinfrastructuur op Texel laat in de Texel Monitor al geruime tijd een neerwaartse tendens zien. Wandel- en fietsinfrastructuur werden in 2012 met een 9,3 beoordeeld, in 2013/2014 met een 8,9. In het eerste kwartaal van 2019 wordt dit beoordeeld met een 8.7.

In de afgelopen periode werd er veel gezegd en gesproken over de Texelse fietspaden, zo is er discussie over gecombineerd weggebruik door fietsers en auto's op de Emmalaan, zijn er een aantal nieuwe fietspaden bijgekomen en is er nog altijd onduidelijkheid over wie er moet opdraaien voor herstel van fietspaden in De Dennen. Daarnaast is het buitendijkse fietspad langs de Oostkant al geruime tijd gesloten in verband met dijkwerkzaamheden.