Twee van de magneetvissers, die in de eendenvijver een kluis en geldkistje vonden.
Twee van de magneetvissers, die in de eendenvijver een kluis en geldkistje vonden. Foto: Rutgert Oosterhuis/Gerard Timmerman

Magneetvissers vinden gestolen kluis en geldkistje

Een kluis die eind 2008 uit de woning van Rutgert Oosterhuis uit Den Burg werd gestolen, is ruim tien jaar later weer boven water gekomen. Letterlijk, want vier jonge magneetvissers visten de kluis deze week op uit de eendenvijver aan de Elemert. De kluis was verder leeg, maar er bleek wel een geldkistje in te zitten dat bij die inbraak in de nacht van Ouwe Sunderklaas destijds ook was gestolen.

Oosterhuis deed aangifte en er verscheen een berichtje over in de krant. "Maar verder heb ik er nooit meer wat van gehoord en de daders zijn nooit achterhaald. Eigenlijk was ik het weer vergeten." Tot deze week, toen Tom Leopold, Rodion Visser, Jesper Filius en Jarco Hartmans de kluis opvisten. Een giropasje met daarop de naam van Het Sop, de naam van het schip van Oosterhuis, zette de vier magneetvissers op het spoor van Oosterhuis. Hij is blij dat het geldkistje weer terug is. "Het heeft voor mij emotionele waarde. Er zaten spullen in van mijn overleden vader. Hij heeft destijds vier jaar in Indiƫ gediend. Onderscheidingen en andere spulletjes uit die tijd, bewaarde ik in dat kistje." Magneetvissen is een oprukkend fenomeen, waarbij met een sterke magneet op metalen wordt gevist.