Waddenfonds kent bijna vijf ton toe voor impuls aan Hoge Berg

Het Waddenfonds heeft €484.000,- toegekend aan een project van zes organisaties op Texel om de kwaliteit van de Hoge Berg een impuls te geven.

Het gaat om het project 'Boeren, vissers en buitenlui'. Dat bestaat uit het in oude luister herstellen van de Franse Tuin bij Brakestein, het opknappen van het Doolhof, plaatsing van fotopanelen van de visserij op de haven van Oudeschild, experimenten met de waterstand en daarmee samenhangend aandacht voor de insectenpopulaties op de Hoge Berg om de omstandigheden voor weidevogels te verbeteren. Nabij de Zandkuil bevindt zich het enige insectenreservaat van Nederland. Het project behelst verder het verkrijgen van meer uniformiteit in de 'Gouden Driehoek' (verzamelnaam van de Hoge Berg, De Schans en Kaap Skil).

De subsidie van het Waddenfonds werd aangevraagd door Staatsbosbeheer, Stichting Texels Museum (Kaap Skil), De Waddel, agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw, agrarische natuurvereniging De Hoge Berg (boeren in het Hoge Berggebied), stichting Marien Texel van Marjan Boersen en Ineke Vonk en de stichting Buitenplaats Brakenstein van Vibeke Roeper en Diederick Wildeman.

In totaal is zeven ton met het project gemoeid, voor het resterend bedrag hebben de organisaties een beroep gedaan op de provincie en STIFT. Volgens teamleider Paul Rutten van Staatsbosbeheer op Texel is het bedoeling om na de zomervakantie de omgeving nader te gaan informeren over het project. Er wordt samengewerkt met de Stichting Hoge Berg die in 2018 subsidie van het Waddenfonds kreeg voor het project 'Toeristische Parel'. Volgens Rutten is het ook de bedoeling samen te werken met een ander project in het gebied en dat is het aanpassen van de trap naar de haven van Oudeschild.