Frida Trap (rechts) loopt haar 50ste Avondvierdaagse. Voor Ineke van Sambeek is het de 30ste.
Frida Trap (rechts) loopt haar 50ste Avondvierdaagse. Voor Ineke van Sambeek is het de 30ste. Foto: Gerard Timmerman

Frida Trap loopt haar vijftigste Avondvierdaagse: "Mooie traditie"

"Het hoort er gewoon bij." Deze week is Frida Trap (62) één van de deelneemsters aan de Avondvierdaagse. Voor de Oosterendse een bijzondere editie. Ze loopt hem dit jaar voor de vijftigste keer.

"Ik ben er op de lagere school mee begonnen. Ik denk dat ik een jaar of negen à tien was. Sindsdien heb ik nooit overgeslagen. Met twee uitzonderingen. Twee zwangerschappen, van mijn dochter Radna en zoon Sander. Toen de Avondvierdaagse werd gehouden was ik hoogzwanger."

"Ik hou heel erg van wandelen. Het is een mooie traditie geworden. Nu kan ik er niet meer mee stoppen." Met een knipoog: "Al zal ik kruipend gaan." Ze loopt nooit alleen. "Ik heb met heel veel mensen gelopen. Op de lagere school met klasgenootjes. Op het voortgezet onderwijs liep ik met Wilma (Rentenaar-)van Heerwaarden. Zij stopte, maar ik ging door. Ik heb ook met Radna (dochter) gelopen. Maar ook zij is op een gegeven moment gestopt. Nu loop ik alweer heel lang met Ineke van Sambeek. Zij is later ingestapt, maar loopt hem nu ook al voor de dertigste keer."

"We kletsen heel wat af onderweg. Heel gezellig altijd. Maar we lopen wel stevig door. In marstempo. Vaak vertrekken we op tijd, we proberen de grote groepen met schoolkinderen voor te zijn. Die kleintjes hebben een ander tempo en zeker op die smalle paadjes kun je in de file raken."

"Ik loop al jaren de afstand van tien kilometer. Voorheen deed ik ook wel vijftien, maar dat hoeft niet meer. Vroeger liepen we altijd dezelfde route, de derde dag was bijvoorbeeld altijd door het bos. Nu brengen ze meer afwisseling in de routes. De organisatie van Wandelsportvereniging Het Gouden Boltje doet echt zijn best om er wat leuks van te maken. En ze hebben vaak een aardigheidje. Ik kom zelfs op paadjes waar ik nog nooit gelopen heb. Op de laatste dag verzamelden we vroeger bij Sarasani en dan met de drumband voorop door Den Burg, nog langs de verzorgingshuizen. Dat was ook altijd erg leuk. De fanfare speelt nog wel, maar ze marcheren niet meer. Dat snap ik wel."

In vijftig jaar heeft ze heel wat jubilea gevierd. "Ik heb in de loop der jaren heel wat speldjes en medailles gekregen."

Het lopen beperkt zich bij Frida niet tot de Avondsvierdaagse. "Ik wandel heel wat af. Vroeger liep ik ook het Rondje Texel. De wandelsportvereniging zet bijna maandelijks een tocht uit, waar ik aan meedoe. En één keer per jaar met z'n allen in de bus naar de overkant. Daar zitten soms hele leuke wandeltochten tussen. Zoals door het Amsterdamse Bos. Maar wandelen op Texel is ook leuk en heel afwisselend."