De opening van de nieuwe expositie van Ericka Voortman.
De opening van de nieuwe expositie van Ericka Voortman. Foto: Jeroen van Hattum

Expositie in boet Ruud Bakker

Niet even snel een kijkje nemen, maar de tijd nemen en kijken, echt kijken, naar wat je allemaal ziet.

Het is een gedachte die opkomt bij het bekijken van de nieuwe expositie 'de Hoedster' van Ericka Voortman uit Den Burg in de boet van Ruud Bakker net buiten Den Hoorn. De expositie werd zondag officieel geopend door wethouder Jaap Vlaming (cultuur) die daarvoor samen met Ruud en Ericka bij de boet de zogeheten 'Vlag van de Hoedster' in top hees.

De expositie bestaat uit installaties van wol waar Ericka maanden aan heeft gewerkt. Het was een kwestie van zelf de wol spinnen en vervolgens breien en haken om de installaties te realiseren. Die laten zich het beste omschrijven als jurken die stijlvol door takken overeind worden gehouden en op verschillende plekken in de schapenboet zijn neergezet.

Snel even langs de jurken lopen, is er niet bij en doet ook geen recht aan de werken. Het betreden van de boet vraagt eerder om het nemen van tijd om de werken te bekijken, zodat ook alle gedetailleerde afwerkingen in de jurken op beginnen te vallen. Volgens sommige bezoekers ontstond er vanzelf 'een verhaal' naarmate er langer naar de installaties werd gekeken.

In de stijl van Ericka hangt er ook een soort serene rust in de boet die wordt versterkt door een rustiek muziekje dat Severin Candel op de achtergrond heeft verzorgd. Het moet volgens Ericka leiden tot een soort van kennismaking van de 'schoonheid van het introverte'.

Jaap Vlaming gaf tijdens de officiƫle opening aan niet eens zozeer als wethouder te zijn gekomen, maar meer als liefhebber van wol en tegelijkertijd ook als overbuurman van Ericka. Hij was onder de indruk van de installaties.

De expositie 'de Hoedster' is tot eind september te bezichtigen in de boet langs het fietspad tussen de Mokweg en de Stolpweg. De bezichtiging is 'van zonsopkomst tot zonsondergang'. Het is de vijfde keer dat Ericka Voortman exposeert in de boet van Ruud Bakker.