Het rapport over Veere.
Het rapport over Veere. Foto: Nyfer

"Doe goed onderzoek voor je
belastingen verhoogt"

"Gemeenten met relatief hoge inkomsten uit toeristenbelasting hebben vaak lage tarieven voor de onroerendezaakbelasting (OZB)."

Het is één van de conclusies uit het rapport "Naar een rechtvaardige en doelmatige financiering van toeristische infrastructuur in Veere", een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Nyfer over de rol van toeristische inkomsten in de toeristische gemeente in Zeeland. Het Texels Ondernemers Platform dringt er nu op aan om een dergelijk grondig onderzoek ook voor Texel uit te voeren, het liefste in samenspraak met gemeenteraad en het college.

"Er zijn teveel facetten waar rekening mee gehouden moet worden, om hier zo maar beslissingen over te nemen. De politiek durft niet aan de knoppen van de OZB te draaien. Dat treft namelijk inwoners en dus potentiële stemmers. Het kan je stemmen kosten. Maar is het reëel om toeristen voor faciliteiten voor de Texelaars te laten betalen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sporthal, een plotseling duurder wordend Onderwijscentrum en het geplande Cultuurcentrum op de plaats van de Thijsseschool (door de gemeenteraad voorzichtig geschat op vier tot vijf miljoen euro red.). Er moet meer balans komen tussen de OZB, parkeerinkomsten en de toeristenbelasting. Er is absoluut ruimte om de OZB te verhogen. Bovendien komt de minister van Binnenlandse Zaken met wetgeving tegen afwenteling van gemeentelijke kosten op niet-inwoners. Daar kunnen we maar beter op anticiperen", stelt Michel Gregoire.

"Behoud vignet op strandslagen"

Het vignet duurder maken, maar aan de andere kant pleiten voor het vrij parkeren op de strandslagen, een punt dat Texels Belang het coalitieakkoord in onderhandelde. Daar bovenop is men van plan de toeristenbelasting flink op te schroeven. De grote winnaar? De dagjestoerist waarvan Texel juist heeft aangegeven er niet op in te willen zetten. Het probleem wordt onderschreven door het rapport in Veere: "Dagrecreanten, die evenzeer gebruik maken van de toeristische voorzieningen, worden niet belast. Omdat de heffing plaatsvindt via recreatie- bedrijven die overnachtingen aanbieden, drukt de belasting eenzijdig op deze sector."

"Wanneer je in een begroting drie miljoen euro moet inlopen, is het vreemd het vignet op strandslagen af te schaffen, hetgeen je een miljoen euro vignetinkomsten gaat kosten. Bovendien kan het met het vignet veel makkelijker worden geregeld. De technische middelen zijn er. Maak net na de boot een poort met kentekenregistratie. Mensen krijgen dan een bericht op hun telefoon hoe ze makkelijk een vignet kunnen aanschaffen. Dit is allemaal mogelijk. Na aanvankelijke weerstand is het vignet breed omarmd en gepromoot door ondernemend Texel; de gast waardeert het gemak en snapt dat mobiliteit gefinancierd moet worden!", stelt Michel Gregoire.

Goedkopere alternatief Julianadorp aan zee niet onderschatten als concurrent

"De concurrentie zit niet stil"

In april zei VVV-directeur Frank Spooren het volgende in een interview in deze krant: "Ik spreek vaak mensen die mij dan zeggen 'Frank, de gasten komen toch wel'. Er komt echter een moment dat ze niet meer vanzelf komen en dan zijn we te laat. We moeten scherp blijven." De kwaliteit en prijs moeten met elkaar in balans blijven. Zoals in het artikel op de linkerpagina al aangegeven: "Ter vergelijking. Een gezin met drie kinderen dat in 2009 twee weekjes op Texel zou kamperen bij de boer (à € 19,00 p.n.), betaalde destijds maximaal €37,50 oftewel €7,50 per persoon. Datzelfde gezin betaalt dit jaar €64,75 en volgend jaar mogelijk €157,50 toeristenbelasting op een reissom van € 266,00 (d.i.59%)." Het buiten de schuld van de logiesverstrekker en de VVV verworden tot een elite-eiland, ligt dus wel degelijk op de loer. Bovendien ligt de toeristenbelasting in grensgemeenten in de Kop van Noord-Holland lager en neemt het aantal recreatieve bedden in de omgeving toe. De prijselasticiteit - de 'rek' die een prijsverhoging kan 'hebben' voordat mensen besluiten tot iets anders - dreigt bereikt te worden.

Tariefdifferentiatie

De toeristenbelasting drukt bovendien relatief zwaar op gasten van kampeerterreinen en minicampings, omdat de heffing daar een groter deel van de prijs voor een overnachting uitmaakt. Daar de mogelijkheden voor campings ook beperkt zijn in doorontwikkeling door de regels op het gebied van verdere verstening en zogenaamde 'glampingfaciliteiten', zijn zij het die de grootste klap te verduren krijgen. TOP vraagt zich af in hoeverre tariefdifferentiatie al voldoende is onderzocht, zoals bijvoorbeeld in Alkmaar wordt toegepast. €2,35, indien er overnacht wordt in een accommodatie anders dan een camping; € 1,18, indien er overnacht wordt op een camping en €1,18, indien er overnacht wordt in een verblijfsaccommodatie voor de zorgbehoevende toerist.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat toeristen zich zelden laten leiden door de hoogte van de toeristenbelasting, maar hieraan zit wel een grens. In buurgemeenten aan de kust zijn ook campings en vakantieparken die aan zee liggen. Neem als voorbeeld Julianadorp waar de toeristenbelasting €1,30 per persoon per nacht bedraagt, dat eveneens aan zee ligt en waar men niet afhankelijk is van de boot. Het door de toeristische brancheorganisatie al tot 'Julianadorp aan zee' omgedoopte goedkopere alternatief voor Texel mag dus zeker niet worden onderschat. Voor starters is huisvesting in die regio bovendien nog wel te betalen, waardoor personeelsproblemen daar minder snel op de loer liggen. Texel heeft dus alle reden om zich zorgen te maken over concurrentie uit de regio. "Alleen al vanuit dit perspectief is het niet doordacht om het maximum van zeven nachten los te laten", stelt Gregoire.

Vergelijk en onderzoek

Waar de Texelse politiek een voorliefde lijkt te hebben voor het uitvoeren van onderzoeken, stelt het college hier vrij makkelijk voor de toeristenbelasting en de kosten voor het parkeervignet te verhogen. "Ook TOP snapt dat investeringen ergens van betaald moeten worden. Maar je kunt de toerist niet steeds verder op laten draaien voor zaken die niets met toerisme te maken hebben. Wij willen dan ook een onderzoek vergelijkbaar met dat in Veere", besluit Gregoire. Het onderzoek is te vinden wanneer men op Google zoekt op de titel: "Naar een rechtvaardige en doelmatige financiering van toeristische infrastructuur in Veere."