Afbeelding
Foto: Bop Mulder

Natalie schrijft

Wat leuk. Jullie berichten dat de columns nét op tijd in de Courant hebben gestaan. Zodat je er wat mee kon doen. Of omdat je binnenkort lekker op 'fly-drive vakantie' gaat naar Italië en nu voordat je de sleutels krijgt eerst een rondje maakt om de auto en foto's maakt. Of omdat je jezelf herkende in mijn introductietekst, waarin ik heel openlijk heb gedeeld dat ook ik hoor bij de groep die op dit moment geen geschikt huis kan kopen op Texel omdat de markt helemaal vastzit. Vandaar in deze introductie de uitnodiging om mij te laten weten over welk onderwerp je wilt dat ik de volgende column schrijf? Inspiratie genoeg hoor. Er gebeurt veel in het land van Vrouwe Justitia, maar ik hoor het deze keer graag van jou als lezer.

Gedoe op de werkvloer

Wat er zoal gebeurt? Eind mei is een heel belangrijke nieuwe wet aangenomen in de Eerste Kamer die zowel voor werknemer als werkgever erg belangrijk is. De Wet 'arbeidsmarkt in balans'. Deze wet brengt een aantal veranderingen in het ontslagrecht en in het flexrecht. Wat ik hiermee bedoel?

De nieuwe wet zorgt voor een versoepeling van het ontslagrecht door een aantal ontslaggronden (redenen op grond waarvan een arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd) te kunnen combineren. En als je nu denkt.. "dit gaat me te ver", lees even door, want echt ook jij gaat het snappen. Het wordt mogelijk om de volgende ontslaggronden te combineren door de werkgever: frequent (ziekte)verzuim, disfunctioneren, verwijtbaar handelen, een verstoorde arbeidsverhouding of een andere reden die voldoende aanleiding voor de werkgever is om de arbeidsrelatie in redelijkheid niet voort te zetten. De verwachting is dat werkgevers door de cumulatiegrond een arbeidsovereenkomst makkelijker door de rechter kunnen laten ontbinden. Nieuw is wel dat de rechter aan de ontslagen werknemer een extra vergoeding kan toekennen bovenop de transitievergoeding. Deze extra vergoeding kan alleen worden toegekend bij de cumulatiegrond, dus niet bij de andere ontslagronden.
De transitievergoeding zelf gaat ook veranderen vanaf het moment dat deze wet inwerking treedt en dus vanaf 1 januari 2020. Vanaf die datum heeft iedere werknemer vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. De eis dat je eerst 24 maanden in dienst moet zijn, komt daarmee dan ook te vervallen. Naast deze wijziging is er nog een belangrijke verandering namelijk dat de transitievergoeding straks op de zelfde manier wordt berekend voor alle werknemers, ongeacht de lengte van de arbeidsovereenkomst, dienstjaren, leeftijd en bedrijfsgrootte. De extra vergoeding die je in 2019 nog krijgt als je onder meer 50-plus bent of als je meer dan 10 jaar in dienst bent, komen daardoor te vervallen.
In het kort iets over het flexrecht. De oproepkracht dient vanaf 2020 minimaal vier dagen van tevoren horen wanneer hij wordt opgeroepen door de werkgever. Hoort hij of zij het later dan hoeft hij geen gehoor te geven aan de oproep. Daarnaast is de werkgever na 12 maanden verplicht om de oproepkracht een vaste arbeidsomvang te bieden van het gemiddeld aantal uitbetaalde uren in die daaraan voorafgaande 12 maanden.

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker