Vlnr Leon van Sambeek, Mika Strick, Stijn Arends en Michel Arends in het nieuwe interieur van Hotel Brasserie Rebecca.
Vlnr Leon van Sambeek, Mika Strick, Stijn Arends en Michel Arends in het nieuwe interieur van Hotel Brasserie Rebecca. Foto: Jeroen van Hattum

Rebecca: Niet alleen keuken die het doet

Rust, ongedwongen, huiselijk, laagdrempelig, gastvrij, smaak- en stijlvol en eigentijds. Kernwaarden voor Hotel Brasserie Rebecca in De Waal, die nu ook vertaald zijn in het nieuwe interieur.

Michel Arends, sinds 2003 chef-kok van Rebecca, runt het bedrijf samen met echtgenote Corine, en sinds anderhalf jaar ook met compagnon Leon van Sambeek. Michel: "In het begin kwam alle creativiteit van mijn kant. Bij gerechten die ik in mijn hoofd had, was het voor een ander wel eens lastig zich dat voor te stellen. Dat is inmiddels heel anders." Leon begon een jaar of zeven, acht jaar geleden als leerling-kok in Rebecca. Michel: "Leon en ik staan inmiddels zó lang samen in de keuken, we kennen elkaar door en door. Als Leon een gerecht bedenkt, weet ik precies hoe hij dat op het bord wil hebben. En hij weet dat van mij. Ik ken zijn smaak, hij de mijne. Natuurlijk verschillen die, maar het ligt héél dicht bij elkaar."

Creativiteit

"Op het gebied van creativiteit, ideeën en denkwijze zitten Leon en ik op één lijn. Natuurlijk hebben we wel eens discussie, maar dat verrijkt juist." Leon: "Ik hou van tuinieren en verwerk producten uit onze tuin, bijvoorbeeld de bloem van de Oost-Indische kers, in gerechten." Michel: "Ook door gebruik van nieuwe technieken in de keuken voegt hij een dimensie toe." Leon: "Met klassieke gerechten probeer ik daarmee wel eens iets uit." Michel: "Ik was al een tijdje op zoek naar iemand met wie ik kon samenwerken. Toen dacht ik: als Leon en ik dan toch zo op één lijn zitten - we sporten zelfs samen en gaan samen op vakantie - waarom zouden we het bedrijf dan niet samen doen?"

"Als koks bereiden wij gerechten die we zelf lekker en mooi vinden. Natuurlijk in de hoop dat onze gasten dat ook vinden en daarvan onder de indruk zijn." Leon: "Ik hou bijvoorbeeld niet van rabarber, maar vind het een uitdaging om er dan toch iets lekkers van te maken."

Flair en gastvrijheid

Michel: "Het is niet alleen de keuken die het hem doet. Ook de bediening, de gastvrijheid, dynamiek, sfeer en noem maar op. Samen met Steven Pietersma, Mika Strick en Stijn Arends beschikken we over een jong team. Allemaal gedreven, met passie voor het vak, die onze gasten een hele fijne avond willen bezorgen. Steven met zijn wijnen, Mika met flair en gastvrijheid en Stijn in de keuken. Losjes, maar netjes en correct. Jonge mensen als zij houden ook mij jong en zorgen dat ook ik lekker bezig blijf met mijn vak. Dat ik leuke en nieuwe dingen blijf doen en uitproberen. Dat werkt heel prettig."

Kookboeken, waarvan hij een grote verzameling heeft opgebouwd, hoeft Michel niet meer te kopen. Leon: "Als leerling keek ik vol passie naar die enorme boekenkast. Kookboeken zijn voor mij een soort verslaving geworden, ik koop ze om mezelf scherp te houden. Blijven lezen, proeven en nieuwe dingen leren."

Frisse ideeën ook over het interieur. Michel: "Dat was wat gedateerd. We willen dat onze gasten zich echt thuis voelen. In de brasserie en in het hotel. We hebben een mix gezocht. We hebben rond het bedrijf een prachtige tuin en die hebben we naar binnen gehaald. De structuur van de bomen, de kleuren en de frisheid. Je ziet het overal terug, op de muur, in de stoelen, de tafels, de gordijnen en noem maar op."