Studenten van de Universiteit Utrecht deden op Texel onderzoek naar duurzaamheid.
Studenten van de Universiteit Utrecht deden op Texel onderzoek naar duurzaamheid. Foto: Universiteit Utrecht

"Liever paar grote windmolens, dan meer kleine"

Als het om duurzame energie gaat, verkiezen Texelaars en toeristen enkele grote windmolens op zee boven meerdere kleinere. Het is één van de bevindingen van 110 eerstejaars studenten van de Universiteit Utrecht, die op Texel onderzoek deden naar duurzaamheid. De vier hoofdthema's waar de studenten "Global Sustainability Science" onderzoek naar deden zijn: natuurbeheer en recreatie, de toekomst van Texel, water en verzilting en duurzame energie.

"Veel jongeren zijn vertrokken vanwege hun studie en een groot deel daarvan is niet meer teruggekeerd. Veel jongeren denken voor minimaal een periode van een aantal jaar te vertrekken. Ook zijn jongeren minder tevreden over de mogelijkheden rondom vrijetijdsbestedingen. Wel waarderen jongeren de natuur op Texel en houdt het tekort aan betaalbare huizen hen bezig."

Enquêtes over natuurbeheer en recreatie leerden dat bewoners en toeristen wel geïnteresseerd zijn in natuurbeheer, maar hier niet altijd veel van weten. "Daarnaast willen ze dat natuurgebieden niet teveel verstoord worden door mensen." De studenten zijn momenteel terug in Utrecht en druk bezig met het analyseren.