Texelfonds keerde in 2018 €77.311,- uit

Het Texelfonds heeft in 2018 €77.311,- toegekend aan projecten ten bate van de Texelse samenleving. Dit ondanks een negatief rendement van 3 procent op het belegde vermogen. Dankzij het opgebouwde weerstandsvermogen heeft dit geen nadelige invloed op het vermogen dat de stichting heeft opgebouwd.

Het negatieve rendement over het belegde vermogen van €1.160.052,- bedroeg vorig boekjaar €33.027,-, het gevolg van het slechte beursklimaat eind 2018. Dit ondanks het defensieve risicoprofiel van het duurzaam belegde vermogen. Met als gevolg dat de budgetten van de fondsen waarvan alleen het rendement aan projecten mag worden besteed niet kunnen worden aangevuld. Maar het Texelfonds beschikt ook over fondsen waarvan het vermogen wél direct mag worden uitgekeerd. Zodat er voor dit jaar toch €33.000,- kan worden uitgekeerd.

Het Texelfonds ontving vorig jaar €27.470,- aan giften. Onder meer een anonieme bijdrage van €13.000,- ten behoeve van Jeugdfonds Texel. Daarmee is de inleg van dit fonds, in 2011 ingesteld door Lions Club Texel, nu verdubbeld. Het Texelfonds kende in 2018 bijdragen toe aan 32 projecten. Zoals voor de nieuwe centrale keuken van de Gollards, nieuwe sfeerverlichting in Den Burg, support Rob Daalder, de Matthäus Passion, Artex 60 jaar, paardrijden voor gehandicapten, Werkgroep, Tafeltje Dekje en de restauratie van molen Het Noorden.

Jong Texelfonds

Jong Texelfonds keerde €4.154,- uit, zoals voor het Kerstgala op OSG De Hogeberg. Secretaris Maaike Graaf vertelde enthousiast over haar deelname aan de Jongeren Bestuursklas. "Ik heb er veel van geleerd en veel nieuwe mensen leren kennen."

Het Texelfonds dat nu 15 jaar bestaat steunt vanaf de oprichting projecten op gebied van zorg en welzijn, kunst en cultuur, sport en recreatie en natuur en landschap. Dit jaar uitgebreid met de nieuwe tak onderwijs dankzij het nieuwe fonds op naam Voortgezet Onderwijs Texel, met een vermogen van €180.000,-.

Het bestuur van het Texelfonds constateert met voldoening dat in de afgelopen jaren een grote mate van vertrouwen is opgebouwd. Dit vertaalt zich er in dat steeds meer vermogenden, bedrijven en particulieren gelden toevertrouwen aan het gemeenschapsfonds, dat vermogens beheert en de revenuen ten goede laat komen aan de Texelse samenleving. Reden voor Ina Schrama om tijdens de jaarvergadering een compliment uit te delen voor de ondersteuning van het Texelse culturele erfgoed en de identiteit.