"Toeristenbelasting en parkeren duurder"

De toeristenbelasting en het Texelvignet staan op de nominatie om vanaf 2020 verder in kosten te stijgen.

Dat blijkt uit plannen van het college voor de gemeentelijke begroting van 2020. Bedoeling is dat het Texelvignet in 2020 wordt verhoogd met €5,-. Een jaarkaart zou dan €35,- gaan kosten.

Wat de toeristenbelasting betreft, ligt er een voorstel op tafel om het tarief met €0,40 te verhogen naar €2,25 per persoon per nacht. Bedoeling is tevens dat de grens van maximaal zeven aaneengesloten nachten wordt losgelaten.

Die grens (aanvankelijk vijf nachten) dateert nog uit 2009 toen de toeristenbelasting al eens fors werd verhoogd in combinatie met destijds de komst van het toeristische investeringsfonds STIFT waarheen sindsdien een deel van de inkomsten van de toeristenbelasting gaat.

Volgens het college zijn de voorgestelde verhogingen nodig om de gemeentelijke begroting in 2020 dekkend te krijgen. Daarnaast is er ook geld nodig voor het groot onderhoud aan de wegen op Texel dat eraan zit te komen. Dan gaat het onder meer om de Nieuwlanderweg en de Postweg waarvoor de komende jaren miljoenen euro's nodig zijn.

Beide vormen van belasting werden eind 2018 ook al verhoogd voor het jaar 2019. Het Texelvignet ging toen omhoog van €20,- naar €30,- en de toeristenbelasting steeg toen met €0,10 naar €1,85 per persoon per nacht met het maximum van zeven aaneengesloten nachten. Het Texelvignet bestaat sinds 1 januari 2012 en kostte destijds €15,-. Een aantal jaar geleden kwamen er ook weekkaarten en dagkaarten op de markt.

De plannen van het college voor de nieuwe programmabegroting van 2020 staan donderdag 13 juni op de agenda van de raadscommissievergadering om besproken te worden. Op 26 juni komt de begroting aan de orde in de raadsvergadering. Vooralsnog gaat het om de eerste fase van de programmabegroting. Later volgt nog een tweede fase. Volgens het college is in afwijking tot voorgaande jaren nu al wel meteen in de eerste fase van de programmabegroting een dekkingsvoorstel opgenomen. Bedoeling is ook altijd dat de toeristenbelasting voor het nieuwe jaar al vroegtijdig in het jaar wordt vastgesteld, zodat de toeristische sector bijtijds weet het gaat worden.

Er wordt bij de programmabegroting ook gesproken over een voorstel vanuit de politieke partijen om in alle dorpen op het eiland watertappunten te gaan regelen, zodat mensen daar water kunnen krijgen. Volgens de voorstellen van het college is daar jaarlijks een bedrag van €15.000,- voor nodig.