Afbeelding
Foto:

Whisky en vaderdag

Het zal u niet vreemd voorkomen, maar wij horen rond vaderdag (zondag 16 juni) vaak: "Papa of opa weet niets te vragen." Een lekkere borrel, speciaalbiertje, bijvoorbeeld de speciale Palm Papa uitvoering van 150 cl., of een mooie wijn worden altijd gewaardeerd.

Dat is natuurlijk onze specialiteit, wij kunnen alle artikelen prachtig voor u inpakken en ook kunt u veel geschenkverpakkingen op het gebied van dranken bij ons vinden. Voor ons zijn de dagen voor de derde zondag in juni dan ook altijd drukke, maar vooral gezellige dagen.

Sinds enkele jaren hebben we een serie whisky's van de Loch Lomond Group in ons assortiment. Loch Lomond is een meer. Het is te vinden in het zuidwesten van de Highlands, iets ten noordwesten van Glasgow. In het meer bevinden zich meerdere eilanden. Eén ervan draagt de naam Inchmurrin, ook wel genoemd het groene- of graseiland. De topserie whisky's van de Loch Lomond Group dragen de naam van dit eiland.

De historie van het distilleren in dit gebied gaat terug tot 1814. In dat jaar is hier de eerste distilleerderij gesticht. Sinds die tijd is er veel veranderd. De huidige distilleerderij is een van de meest innovatieve in de Scotch Whisky industrie. Naast een range van Single Malt whisky's wordt er ook Grain Whisky gestookt in een drietal unieke distilleerketels die ieder hun eigen karakter aan het product geven.

De range begint bij de bekende blended whisky Glengarry. Deze wordt gevolgd door de Loch Lomond Original, momenteel onze Malt van de Maand. Dit is een mooie instap Single Malt Whisky. De serie gaat verder met een flink aantal specials, waaronder een 12 jaar oude en speciale uitgave zoals "The Open special edition" refererend aan het prestigieuze open golftoernooi, waar de Loch Lomond Group sponsor van is.

De top van de range, de Inchmurrin serie, begint bij een mooie 12 jaar oude Single Malt. Doordat wij goede contacten met de Nederlandse importeur van de Loch Lomond Group onderhouden, konden wij verder ingaan op de mogelijkheden die zij ons konden bieden en een werkelijk unieke whisky aan ons assortiment toevoegen. Na lang wikken en wegen, proeven en beoordelen hebben wij onze keuze laten vallen op een vat 17 jaar oude whisky. Het bijzondere aan deze whisky is dat hij op een Armagnac fust gelagerd is, wat nagenoeg uniek is in de wereld.

Het gehele fust is door ons aangekocht en vervolgens in de distilleerderij, op vatsterkte van 53,2 %, voor ons gebotteld. Er zijn 294 flessen van 70 cl. uit Cask No: 16/319-4 voortgekomen. Deze zijn vanzelfsprekend allen naar Texel gekomen.

De whisky zelf is licht goud van kleur en heeft een uniek, zeer fris aroma. Eenmaal in de mond ervaar je een explosie van knapperig frisgroene appel, rijpe perzik gevolgd door bruine stroop. Verder zijn tonen van frisse vanille, citroensap en een finish van kruidnagel en gember waar te nemen. Werkelijk heel bijzonder, maar daar is de prijs dan ook naar.

Jan de Wit