De locatie Thijsseschool in Den Burg.
De locatie Thijsseschool in Den Burg. Foto: Google Maps

Mooi cadeau jubileum

"Dit is het mooiste cadeau in ons jubileumjaar, hier kunnen we mee verder." Het was de eerste reactie van directeur Sander Boschma van Artex in Den Burg na de besluitvorming in de raad over de locatie van het nieuwe cultuurcentrum.

De gemeenteraad besloot woensdagavond, op voorstel van Texels Belang en PvdA, af te zien van een nader onderzoek naar een paar mogelijke locaties, maar te kiezen voor de locatie Thijsseschool aan de Keesomlaan.

Bedoeling is dat daar een nieuw gebouw komt dat een gezamenlijk, nieuw onderkomen wordt voor Artex, de bibliotheek en Young 4 Ever. Bedoeling is tevens dat het beoogde cultuurcentrum een dorpshuisfunctie, theaterruimte en expositieruimte krijgt.

Volgens Texels Belang en PvdA was het zonde van de tijd en het geld om eerst nog een reikwijdte-onderzoek te houden naar de locatie Thijsseschool of de locatie skatepark zoals het college had voorgesteld. "Er wordt al te lang over dit onderwerp gesproken zonder dat er knopen worden doorgehakt."

De motie werd niet gesteund door de VVD. De liberalen hadden liever gezien dat Artex, bibliotheek en Young 4 Ever naar de vrijgekomen 1700 vierkante meter in de OSG zouden gaan, maar de VVD kreeg voor dat plan geen steun van de andere partijen. De voorkeur voor de OSG was volgens de VVD uit financiële overwegingen. Raadslid Peter van Sijp (VVD) rekende de raad voor dat nieuwbouw op de locatie Thijsseschool ongeveer €6,6 miljoen zou kunnen gaan kosten en verbouw van de 1700 vierkante meter binnen de OSG €2,3 miljoen.

Raadslid Veronne Koot (Texels Belang) wilde nog wel weten of het college met een keuze voor de locatie Thijsseschool niet in de problemen komt met huizenbouw, omdat er ook ideeën waren om op die plek nieuwe huizen te bouwen.

Wethouder Hennie Huisman (wonen) gaf aan dat dat wel meeviel. Burgemeester Michiel Uitdehaag benadrukte dat nog altijd bekeken kan worden of het mogelijk is nieuwbouw op de locatie Thijsseschool te combineren met nieuwe woningen. Frits Langeveld had de raadsleden per brief laten weten nog een plan te hebben om huizen op die plek te bouwen.

Artex liet eerder al weten dat de locatie Thijsseschool een geschikte plek is, omdat het centraal ligt tussen het centrum van Den Burg, de OSG en het toekomstige Onderwijscentrum aan de Emmalaan. De locatie Thijsseschool grenst aan dagelijkse loop- en fietsroutes en ligt in een groene omgeving. Bedoeling is dat het cultuurcentrum laagdrempelig wordt, zodat mensen makkelijk naar binnen gaan en een beroep kunnen doen op het culturele aanbod. De locatie komt vrij als de basisscholen in Den Burg in intrek nemen in het Onderwijscentrum.