Raad neemt beslissing: nieuwe sporthal wordt 'TXL Sporthal'

'TXL Sporthal' wordt de naam van de nieuwe sporthal in Den Burg.

Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten. De naam 'TXL Sporthal' kreeg de meeste stemmen bij een schriftelijke stemronde onder de raadsleden tijdens de raadsvergadering. De twee andere overgebleven opties 'De Eilandhal' en 'De Elemert' vielen af. Hoeveel stemmen de naam 'TXL Sporthal' kreeg, maakte de gemeente niet bekend omdat er personen bij waren betrokken.

De naam 'TXL Sporthal' was ingezonden door Marianne Witte uit Den Burg. Zij kreeg na de bekendmaking van de gekozen naam een sportbon en een bos bloemen van wethouder Jaap Vlaming (sport). De andere twee namen waren bedacht door Ina Smit en Jan Bakker die eveneens een bloemetje kregen.

De naam 'TXL Sporthal' is voortgekomen uit een proces dat vorig jaar begon toen de nieuwbouw van de sporthal officieel van start ging. Een prijsvraag voor een nieuwe naam leverde via 87 inzendingen 78 namen op, waarna het college een longlist met twaalf namen opstelde, waaraan de Sportraad en jongeren van de OSG punten toekenden.

De Sportstichting Texel, die de nieuwe sporthal gaat beheren en exploiteren, trok zich terug uit het proces omdat zij zich niet kon vinden in de wijze waarop met de criteria werd omgegaan. Zij waren zelf ook voorstander van de naam 'Sportcentrum Texel', maar die naam was niet ingediend, omdat ze zelf mee de keuze zouden bepalen.

De eerste reacties op de nieuwe naam waren wisselend van positief tot kritisch op het begrip 'TXL'. Er was meermalen te horen dat het dan vermoedelijk 'Sporthal' in plaats van 'TXL Sporthal' gaat worden in de volksmond, maar dat zal de tijd uiteindelijk moeten uitwijzen.