Een maaltijd met Texels rundvlees in de stal van Werner Dros.
Een maaltijd met Texels rundvlees in de stal van Werner Dros. Foto: Jeroen van Hattum

Folder Texelse zoogkoeienhouders

Geboren worden op Texel, geweid en gemest worden op Texel en uiteindelijk ook geslacht worden op Texel.

Het zijn in het kort enkele doelstellingen van de in 2012 opgerichte Vereniging van Texelse Zoogkoeien waar 22 bedrijven op Texel (houders van zoogkoeienhouders en het slachtbedrijf van Cor Boschma in Oudeschild) lid van zijn.

De vereniging laat zo nu en dan van zich horen, zo ook afgelopen zondag met een maaltijd in de stal van Werner Dros met diverse producten van Texelse bodem en Texels rundvlees.

Werner liet weten dat de afzet van Texels rundvlees en de vraag naar Texelse rundvlees goed is, maar dat het ook zaak is om niet in te dutten als vereniging. Om dat te voorkomen, heeft de vereniging een folder laten maken waarin de Texelse houders van zoogkoeien het rundvlees onder de aandacht brengen.

De boodschap: de kwaliteit van het vlees is goed, maar het vlees is ook traceerbaar. Het is te volgen waar een koe is geboren en grootgebracht en waar hij is geslacht. "Een slachtrijpe koe wordt door de boer zelf naar de slachterij gebracht over de kortst mogelijk afstand, dus de dieren hebben zo min mogelijk stress. Ze hebben voor de slacht ook een goed leven geleid."

De folder is gemaakt door Joop Rommets, er zijn 2500 exemplaren van gedrukt. Alle Texelse slagers, een paar restaurants en de groothandel zijn afnemer van Texels rundvlees en daardoor als 'donateur' bij de vereniging aangesloten.

Wener

22 leden, 20 dona, alle tx slaers, boschma, aantal restauirtnats

Gaat goed, afzet is goed, vraag is goed, niet indutten

Daarom de folder

Qr code erwi naar fil

2500 folders

Rikkenberg, appel jaap dros, somoin dros