Rob van der Stap:
Rob van der Stap: "Texel'94 is mijn club." Foto: Jeroen van Hattum

"Zeven dagen in de week met club bezig"

Kleding wassen, zaken achter de schermen regelen en een steun- en toeverlaat zijn voor de spelers. Allemaal dingen waarvoor Rob van der Stap (64) zich sinds 2001 als elftalbegeleider van Texel'94 heeft ingespannen.

Anderhalve week geleden had hij officieel zijn laatste wedstrijd als elftalbegeleider van het eerste. Na negentien jaar houdt hij ermee op, zodat hij op zondag wat meer thuis kan zijn. "Je bent bij een uitwedstrijd soms een hele zondag in touw als je om 11.00 uur de boot naar de overkant pakt en om 19:00 uur de boot terug hebt. Dat zijn lange dagen en ik heb thuis ook nog een gezin en twee kleinkinderen waar ik graag de tijd aan besteed."

Het betekent een stap terug voor Rob die al sinds de jaren zeventig voetbalt en bij wie veel om voetbal draait. Hij speelde zelf zo'n twintig jaar in het eerste, waarbij hij ook uitstapjes maakte naar De Koog en ZDH. Na het stoppen met actief voetballen nam hij de plek over van Doede de Vries die tien jaar elftalbegeleider was geweest. "Op die manier kon ik me voor de club blijven inzetten." Hij speelde ook drie jaar zaalvoetbal op hoog niveau bij Brezan in Den Helder en was betrokken bij de Gamma-toernooien. Met plezier wordt eveneens teruggekeken op wedstrijden tegen profclubs als FC Utrecht, FC Groningen en PEC Zwolle.

Als elftalbegeleider was Rob zeven dagen in de week met de club bezig. Maandag en dinsdag veelal met kleding wassen en klaarleggen voor de volgende wedstrijd, aanwezig zijn bij trainingen, de zaken regelen voor de komende wedstrijden en hij was een klankbord voor de spelers. "Bijvoorbeeld als ze niet door de trainer werden opgesteld."

Voetballen deed hij zelf aanvankelijk bij de Texelse Boys, later volgde een overstap naar SV Texel totdat beide verenigingen in 1994 samengingen in Texel'94. Rob speelde in de beginjaren met mannen als Gerrie Plaatsman, Klaas Dirk Koorn, Jan van Bennekom, Aad Blom en Gert Pansier. Later volgde een nieuwe lichting met onder andere John List, Simon Brand, Paul van Exel en Jan de Lugt. Een blik op krantenverslagen door de jaren heen leert dat Rob met heel veel Texelaars op het veld heeft gestaan.

Op het veld had hij een speciale klik met Louis Uriot. Rob gaf als rechtsvoor de voorzet en Louis maakte het werk koppend af. In het zaalvoetbal had hij eenzelfde klik met Simon Brand. "Je wist van elkaar waar je stond en je kon elkaar daardoor blindelings vinden." Met Gerrie Plaatsman had hij een klik als trainer en hij volgde hem toen hij trainer werd bij ZDH en De Koog. "Ik reed doordeweeks op de vrachtwagen en daardoor kon ik helaas niet twee keer in de week bij Texel'94 blijven trainen."

Rob wilde aanvankelijk een jaar geleden al stoppen, maar bleef omdat er al negen spelers tegelijk weggingen. Hij had even hoop dat de nieuwe jonge ploeg opgewassen was tegen de derde klasse, maar dat bleek ijdele hoop. De ploeg speelt komend seizoen vierde klasse, maar Rob verwacht wel dat Texel'94 weer derde klasse gaat spelen. Een opvolger is er nog niet, maar hij is ook niet van plan alle werkzaamheden af te stoten. Hij wil de kleding wel blijven wassen en hij gaat - samen met Gerrie Plaatsman - de gastenontvangst doen bij thuiswedstrijden. "Dan ontlasten we daar het bestuur mee. Texel'94 blijft toch mijn club."