De nieuwe winkelruimte in de CIV-loods in wording. Komende donderdag 6 juni gaat de winkel open.
De nieuwe winkelruimte in de CIV-loods in wording. Komende donderdag 6 juni gaat de winkel open. Foto: Jeroen van Hattum

Verbouwing CIV-loods haven bijna afgerond

De verbouw van de loods van de CIV op de haven in Oudeschild is bijna afgerond. Het pand is het afgelopen half jaar van binnen opnieuw ingericht en voorzien van bijna 1100 zonnepanelen.

Meest opvallend is de nieuwe winkelruimte van onder meer watersportkleding en werkmateriaal voor de visserij. Die is naar voren gehaald en op de plek van de nettenschuur gekomen. Het is een winkelruimte geworden met een nieuwe uitstraling. Qua oppervlakte is de shop ook iets groter geworden dan op de oude locatie. De komende dagen worden alle spullen naar voren verhuisd, zodat de winkel vanaf donderdag 6 juni op de nieuwe plek kan draaien.

Volgens Maarten Drijver en Niels Hars van de CIV is er een hoop werk verzet om de nieuwe winkel in te richten. Dirk Barends en Joost Vennik werkte daaraan mee. Er is een balustrade gekomen en aan het eind staat een fraaie toonbank die de meubelmakerij van Casper de Graaf uit Oudeschild van materialen uit de visserij heeft gemaakt. Er is ook sanitair gekomen, waaronder een invalidentoilet.

Als blikvanger komt er een grote foto van het stuurhuis van een kotter in de winkelruimte te hangen. Die komt op de eerste verdieping in het midden van de balustrade, pal tegenover de ingang. Buiten is naast de ingang een TV-scherm achter een raam zichtbaar waarop beelden van de visserij worden getoond.

Volgens Niels is de magazijnruimte nu op de begane grond en niet meer op de eerste verdieping en dat is voor het werken in de winkel wel zo prettig. Met trots laat hij een stel plankjes zien die opklapbaar tegen een wand zijn gemaakt en waarop schoenen kunnen staan. Zelf bedacht bij de CIV en ook zelf uitgevoerd. De zeilmakerij is net voorbij de toonbank in een nieuwe ruimte ondergebracht. Daar is plek om zeilen te repareren of om nieuwe zeilen te maken. Boven de winkel is een aantal nieuwe werkruimten gerealiseerd waaronder een kantoor voor de PO/DETV van de Texelse visserij en een grote vergaderruimte waar de visserij bijeenkomsten kan houden.

Zonnepanelen

Het pand is volledig duurzaam ingericht met bijna 1100 zonnepanelen op het dak, een stevige isolatie van het gebouw, energiezuinige LED-lampen en een nieuwe duurzame klimaatinstallatie die de CVI uit Den Burg heeft aangelegd. De CIV verwacht met de opgewekte stroom in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien en bedoeling is de zelf opgewekte stroom ook te gaan leveren aan schepen in de haven.

Volgens Maarten gaat dat in afstemming met de gemeente die plannen heeft om de verouderde water- en stroomvoorzieningen op de haven te gaan vervangen. "We zijn in overleg om de zaken op elkaar af te stemmen." De CIV kan op basis van de zelf opgewekte energie zowel 220 als 380 Volt leveren. Esther Krijnen van InnoFundNL, afkomstig uit Oudeschild en een telg van de familie Krijnen van TX19, begeleidde de CIV bij de overstap op zonnepanelen.

De ingang van de nieuwe winkelruimte zit op de plek waar de afgelopen jaren de TukTuk's stonden. De verhuur daarvan is verschoven naar de achterzijde van de CIV-loods. De CIV verricht zaterdag om 16.30 uur in bijzijn van vissers en genodigden de officiƫle opening. Er is in de verbouwde loods ook nog steeds ruimte om netten uit te rollen voor reparatie. "Daar hebben we straks zelfs veertig in plaats van twintig meter voor."