Lepelaar in Waalenburg.
Lepelaar in Waalenburg. Foto: Kees Groenewoud

Lepelaars broeden in De Slufter, voedsel voor vogels in Waalenburg

"Naast de bekende lepelaarskolonies in De Geul, De Muy en De Schorren (Natuurmonumenten) broeden er dit jaar ook lepelaars in De Slufter op Texel." Dat meldt Staatsbosbeheer in haar boswachtersblog.

Boswachter Anna Sprenkeling legt uit hoe het zit met deze op Texel inmiddels vertrouwde vogel: "De Muykolonie was lange tijd samen met die van het Naardermeer en het Zwanenwater de enige plek in Nederland waar deze prachtige vogels voorkwamen. In de jaren '80 kwamen op het dieptepunt in het hele land maar zo'n 100 paar voor. De lepelaar heeft zich nu enorm uitgebreid tot 2500 paren. De vogel broedt op veel plekken en vooral in het Waddengebied."

Begin februari zijn de lepelaars vanuit de overwinteringsgebieden in West-Afrika vertrokken naar hun broedgebieden. Na een reis van ongeveer twee maanden kwamen ze aan op Texel. De lepelaars hebben dit jaar een nieuwe vestigingslocatie: De Slufter. "Mogelijk dat ze uit De Muy vandaan komen; daar lijken er minder dan vorig jaar te zijn. Na de eerste telling zijn er zestien broedparen in De Slufter, 27 broedparen in De Muy en 378 in De Geul. Op De Schorren - in gebied van Natuurmonumenten - zitten nog eens honderd broedparen. Er komen nog steeds vogels terug dus deze aantallen kunnen bij de volgende tellingen weer anders zijn", laat de boswachter weten.

De exacte locatie van de dieren wordt niet bekend gemaakt, om de rust van de vogels te waarborgen.

Waalenburg

Lepelaars weten ook de weg naar het nieuwe natuurgebied van Waalenburg te vinden. Volgens de site waarneming.nl zijn er de laatste tijd met enige regelmaat lepelaars in het natuurgebied waargenomen.

Het is niet direct opzienbarend, maar vogeldeskundige Adriaan Dijksen laat desgevraagd weten dat het wel een teken is dat er beschikbaar voedsel aanwezig is voor de lepelaar. Voor de lepelaars is het ook meegenomen dat de sloten in Waalenburg niet vol riet staan, waardoor ze met de snavel makkelijk bij voedsel kunnen komen.

Broeden doen de lepelaars nog niet in Waalenburg. Voor de historie: in het verleden streken er eveneens lepelaars neer in polder Waalenburg toen daar nog landbouw was. In een krant van 1974 wordt melding gedaan van drie lepelaars in Waalenburg en in een krant van 1931 wordt gemeld dat er een ei van een lepelaar is gevonden in de polder.