Afbeelding
Foto: Eigen foto

Texelaar onderzoekt migratiemotieven

Iedere Texelaar en voormalig Texelaar heeft wel een mening over wat er goed en wat er fout gaat op het eiland. Wat maakt Texel zo aantrekkelijk om er te wonen? Zijn het de vriendelijke mensen die er wonen, het 'ons-kent-ons gevoel', de flora en fauna op het eiland, of toch de nabijheid van de voorzieningen die het belangrijkste zijn? En waarom is Texel zo onaantrekkelijk om er te wonen? Is hierbij de schaarste op de woningmarkt, de drukte van het toerisme of de relatief eenzijdige economie het belangrijkst?

Duco Meskers, student Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Utrecht, doet voor zijn afstudeeronderzoek onderzoek naar de migratiemotieven van en naar het eiland Texel. Hij is zelf geboren en getogen op het eiland en reist wekelijks heen en weer tussen het eiland waar zijn ouders nog woonachtig op zijn en de stad Utrecht waar hij studeert. De komende jaren staat hij voor het dilemma of hij later aan de 'overkant' wil blijven wonen of zich toch permanent wil vestigen op het eiland Texel.

Het dilemma vormde voor Duco een aanleiding om onderzoek te gaan doen naar de sterke en zwakke punten van het eiland waarop hij heeft gewoond. Het is duidelijk dat Texel, net zoals het grootste deel van de plattelandsgebieden in Nederland, te maken heeft met een toenemende vergrijzing van de bevolking (het relatieve aandeel ouderen neemt toe). Echter vormt Texel een unieke woonomgeving, mede gevormd door de toeristische aantrekkingskracht, waarin het zich kan onderscheiden van andere plattelandsgebieden binnen Nederland.

Met zijn onderzoek wil Duco de belangrijkste motieven onder verschillende leeftijdsgroepen in kaart brengen. Wat maakt Texel aantrekkelijk voor het aantrekken van zowel jongeren, volwassenen en ouderen? En wat maakt Texel juist onaantrekkelijk voor het behouden van zowel jongeren, volwassenen en ouderen? Bovendien wil hij de dynamiek op het eiland in kaart brengen: speelden de redenen die jongeren tegenwoordig aangeven om te vertrekken van het eiland vroeger ook bij de tegenwoordig oudere bevolking? Of zijn deze redenen in de loop van de tijd veranderd?

Door middel van een digitale enquête worden een aantal vragen voorgelegd die Duco helpen meer inzicht te verkrijgen in de aantrekkings- en afstotingskracht van Texel. Wie in het verleden naar Texel is verhuisd, of al zijn of haar hele leven woonachtig is op het eiland, krijgt naast een aantal vragen over de persoonskenmerken ook vragen over de aantrekkingskracht van Texel. Wie van het eiland is verhuisd krijgt naast en aantal vragen over de persoonskenmerken ook een aantal vragen over de afstotingskracht van Texel. Wie in het verleden zowel naar Texel toe als van Texel af is verhuisd krijgt naast de persoonskenmerken ook een aantal vragen over de aantrekkings- en de afstotingskracht van Texel.

De enquête mag worden ingevuld door mensen van 18 jaar en ouder. Bovendien moet de respondent op Texel wonen of in het verleden op Texel gewoond hebben. Duco waardeert het als men de tijd wil nemen voor het invullen van de enquête. De Texelse Courant helpt Duco bij het breder bekend maken van zijn onderzoek. De enquête is beschikbaar via de link: https://vuamsterdam.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b9kt6r7tN4sfVGJ

De enquête wordt aangeboden namens het format van de Universiteit van Amsterdam. Maar Duco voert het onderzoek uit namens de Universiteit van Utrecht. Alvast hartelijk dank voor het invullen van de enquête namens Duco Meskers.