Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

De beste stuurlui staan aan wal

Ik durf wel te zeggen dat ik feedback fijn vind. Het is soms ontzettend goed om een spiegel voor je te krijgen. Iemand die je even weer met twee benen op de grond zet. Die je tips uit ervaringen kan geven. Maar ik hou niet van mensen die tips geven terwijl ze het zelf niet doen. Of juist helemaal geen verstand hebben van de tips die ze geven. Of het juist niƩt tegen jou zeggen. Het is altijd makkelijk praten, als je het zelf niet hoeft te doen. Met z'n allen weten we het allemaal zo goed. We weten precies hoe we iets zouden doen als we datgene zouden moeten doen. Maar hoe vaak blijkt wel niet dat de praktijk anders werkt als je er echt in staat?

Ik zit dat mezelf ook wel eens af te vragen; doe ik daar ook aan mee? Ongetwijfeld. We doen het allemaal. Het lijkt wel in onze natuur te zitten. Komt dat omdat we bewust wel weten hoe we het willen, maar het soms niet anders kan? We hebben allemaal een plaatje in ons hoofd, hoe we zelf ons leven zien, maar we hebben dat plaatje ook voor een ander. We weten allemaal ontzettend goed te verzinnen hoe de buurman het beste zijn bedrijf kan runnen. Maar weten we dan wel alle ins en outs? Nee, maar we denken het te zien. Gelukkig kun je vaak niet achter de voordeur van iemand kijken, letterlijk en figuurlijk. We moeten het allemaal zelf doen, en zijn verantwoordelijk voor de eigen dingen die we doen. En daarbij hoort denk ik ook leven en laten leven.

En weet je het zelf beter? Waarom doe je het dan niet zelf? Mensen vinden dat vaak een luie uitdrukking, want het zou betekenen dat je niet tegen feedback kunt. Feedback is mooi, maar durf het dan ook uit te spreken tegen de persoon om wie het gaat, op een goede manier. Dan komt iedereen in zijn kracht, jij en ik.

Emily Westdorp