Wat ik zeggen wou

Bedden op de Bol

In de krant van 24 mei stond een mooi stukje over de geschiedenis van De Bol en het werk van Natuurmonumenten. Deze zullen het hele gebied kunnen gaan inrichten, na de verhuizing van de boer van boerderij De Bol naar een bestaand bedrijf nabij de Waal. De natuurontwikkeling zal worden gefinancierd door de verkoop van het bouwblok, waarop nieuw wordt gebouwd. En dat is mogelijk door gebruik te maken van de regeling Ruimte voor ruimte.

In het artikel is sprake van een familiehuis plus een recreatief opstal, waarvan de ´artist impression´ al in de krant van 30 oktober stond afgebeeld. Het ziet er mooi uit, maar als je erlangs fietst is het ook nogal groot, dus ik vroeg mij af hoe dat kon. Want wat mij niet duidelijk is, en waar ik bij navraag ook niet achter kom, is waar de bedden voor het geplande familiehuis vandaan komen.

In het bestemmingsplan Buitengebied staat dat voor Zwinweg 2 de bestemming is gewijzigd van Agrarisch naar Wonen plus een recreatief opstal. Dus dat opstal blijft erop. Als je dan verder leest op ruimtelijkeplannen.nl, staat er in het gemeentelijke wijzigingsbesluit van 2 maart 2017 dat de eigenaar heeft gekozen voor (nog) een recreatief opstal in plaats van voor een woonhuis, en dat kan bij Ruimte voor ruimte. Maar, zo lees ik in de Nota verblijfrecreatie 2016 'Texelse Maat voor een zonnige toekomst", een recreatief opstal staat op een kavel met woonbestemming, gaat tot 100 m2 en mag 5 bedden hebben, terwijl een familiehuis staat op een verblijfsrecreatief terrein, gaat tot 300 m2, en mag dan wel 20 bedden hebben. Maar je kunt in de regeling toch niet kiezen voor een familiehuis voor de verhuur aan groepen? En het bestemmingsplan staat dit toch ook niet toe.

Daarbij is het curieus dat bij het bovengenoemd gemeentelijk wijzigingsbesluit Ruimte voor ruimte staat geschreven als onderbouwing voor de keuze: 'Met de mogelijkheid voor een recreatief opstal wordt de bouwmassa op het perceel kleiner zodat de ontstening op dit perceel nog groter wordt.' En dat is hier niet aan de orde, al is het dan geen steen maar hout, maar dit terzijde.

Misschien komen die extra bedden ergens anders vandaan? Spookbedden, lees ik elders in de krant, mogen niet worden verhandeld. Wat wel kan, onder voorwaarden, is B en B. Eventueel ruilen binnen het concentratiegebied kan ook, denk even aan de bedden voor Dorpszicht. Omzetten vanuit een groepsverblijf kan ook, denk aan de familiehuizen van Nieuw Leven. Ik heb gebeld en ik heb op de website van de gemeente de hele Raadsinformatie van de afgelopen twee jaar door gescrold zonder een antwoord te vinden.

Carla Schrama