Corrie Stiehl:
Corrie Stiehl: "Genieten van de oude dag: tuinieren, puzzelen, lezen en oppasoma van de kleinkinderen zijn." Foto: Angelina Stiehl - Texel Kunst

Meedenken met de wereld om je heen

Wat is je favoriete plek op Texel?

Er zijn veel plekken op Texel die ik mooi vind. De Slufter is een gebied dat nog steeds tot mijn verbeelding spreekt. Ook de Waddendijk bij de molen van polder Het Noorden, waar je een prachtig uitzicht hebt, zowel over het water als over het eiland. En onze eigen stek waar ik de wisseling van de seizoenen intens meebeleef.

Geboren en getogen op Texel?

Ik voel me nog steeds een bevoorrecht mens dat ik op Texel geboren en opgegroeid ben en me daar nog dagelijks bewust van ben. Op 20 juni 1943 ben ik in 't Vogelhuis in De Koog geboren als nummer vier in het gezin van Sijbrand van der Vis en Guurtruida A.P. Kikkert. Vader had een installatie- en loodgietersbedrijf en was hoefsmid. Moeder had naast de zorg voor de vijf kinderen het familiepension 't Vogelhuis. Het was nooit saai bij ons thuis. Hoewel ik best streng opgevoed ben, kan ik terugzien op een fijne en onbezorgde jeugd. Vader en moeder waren kerkelijk en maatschappelijk zeer actief (Kerkenraad, Gemeenteraad, Boerenleenbank, schoolbestuur zangkoor enzovoorts). Na de lagere school in De Koog, toen nog in De Dorpsstraat, de Mulo, de vijfjarige HBS, naar Australië met het jongerenprogramma van de Australische regering, was het de bedoeling om te studeren, maar het liep anders.

Houd het eiland ook aantrekkelijk voor minderbedeelden

Wat voor werk heb je gedaan?

Door omstandigheden was ik met broer Anton zeven jaar verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in 't Vogelhuis. Het contact met de gasten heb ik altijd plezierig gevonden. Ook heb ik nog een aantal jaren in Automatiek PP geholpen. In ons pension heb ik mijn man Thomas ontmoet, die daar sinds 1959 ieder jaar met zijn moeder op vakantie kwam. Na ons trouwen in 1970 zijn we aan de Hoofdweg gaan wonen, waar we nu nog wonen en waar onze vier kinderen geboren zijn. Kinderen waar ik heel trots op ben! Voordat we de winkel in bruin- en witgoed in De Waal hadden, werden de activiteiten vanuit huis gedaan. Vooral toen de tijd van de satellietschotels opkwam, hielp heel het gezin mee. In die tijd heb ik het ondernemersdiploma behaald, wat toen nog een vereiste was. Vorig jaar hebben we de winkel verkocht, maar reparaties en verkopen worden nog wel gedaan. Nu geniet ik van mijn 'oude dag'. Tuinieren, puzzelen, lezen, oppasoma van kleinkinderen, reizen naar de jongste dochter op Puerto Rico en haar gezin of naar Australië waar mijn 86-jarige zus woont. Verder hebben we nog de verhuur en het bijhouden van ons zomerhuisje.

Wat heb je verder zoal aan vrijwilligerswerk gedaan op het eiland?

Het eerste aan vrijwilligerswerk was als 16-jarige medeleidster van de Zondagsschool in De Koog. Enkele jaren geleden vroeg iemand aan me "Weet je nog dat ik bij je op de Zondagsschool zat?" Het was nog niet vergeten. Later was dat in Eierland en De Cocksdorp. Toen de kinderen naar de kleuterschool gingen, ben ik in de oudercommissie van De Wadlopertjes gegaan en later in het stichtingsbestuur. Vervolgens naar de ouderraad van RSG De Hoge Berg waar ik de totstandkoming van de fusie tussen het LBO en de RSG heb meegemaakt. Ik heb in de Commissie van Toezicht van de Muziek-en Dansschool gezeten en van 2002 tot 2010 ben ik lid geweest van de kerkenraad van de P.K.N. Waddengemeente (De Cocksdorp, Oudeschild en Oosterend) en lid van de Raad van Kerken. Daarnaast ook lid van de steunfractie en bestuurslid van Texels Belang en collecteren voor diverse doelen.

Waar komt het vandaan om het vrijwilligerswerk te doen?

Noem het erfelijk belast, zowel van vaders- als van moederskant. Het is belangrijk om voeling te houden met wat er op scholen waar de kinderen naar toe gaan en wat er in de maatschappij gebeurt. Meedenken en -doen met de wereld om je heen.

Wat moet er op Texel blijven zoals het is?

Het behoud van het open Texelse landschap zonder windturbines is erg belangrijk voor de beleving van het eiland. Evenals de schapen op de dijken. Verder de kernwaarden die door de raad zijn vastgesteld (rust, ruimte, natuur). Het behoud van het afgesproken areaal aan landbouwgrond. En het eigen karakter van het eiland en de strandhuisjes op het strand, zodat dat we geen Zandvoortse toestanden krijgen.

Wat zou er Texel anders mogen?

Wat mij betreft mag er gestopt worden met de bouw van luxe vakantievilla's. Ook voor minderbedeelden moet het eiland aantrekkelijk blijven. Een ander huisvestingsbeleid, waarbij starters en Texelse woningzoekenden voorrang krijgen op personen van buiten Texel. Het parkeerbeleid, vooral het afschaffen van betaald parkeren bij de strandslagen.

Wat verdient er meer aandacht op Texel?

De woningbouw voor starters en een strenger alcohol- en drugsbeleid. Wat mij betreft mag er op de boot een drugshond komen, net als op veel vliegvelden.

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Dat mensen die hier pas van de overkant zijn komen wonen, klagen over de drukte van het toerisme en het vliegveld. Ook over de brede kanalen dicht langs de Nieuwlanderweg en de kapitalen die daaraan uitgegeven zijn, terwijl er zoveel mensen aangewezen zijn op de voedselbank en in het onderwijs en de zorg geld hard nodig is. Verder zal het er mooi worden. En ik kan me verbazen over de klimaathysterie. Er worden maatregelen afgekondigd, die niet haalbaar zijn, mensen de stuipen op het lijf jagen en later weer herroepen worden.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Iedereen die het beste met het eiland voor heeft. Mensen die belangeloos actief zijn en mantelzorgers, voor wie ik een grote bewondering heb.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Zonder het toerisme zou Texel niet zijn zoals het nu is. Veel personen verdienen er hun brood in en veel bedrijven ontlenen er hun bestaansrecht aan. Wij kunnen het hele jaar van het eiland genieten. Waarom zouden we dat anderen ook niet gunnen.

Wat doe je over vijf jaar?

Over vijf jaar hoop ik met allen die mij lief en dierbaar zijn, in goede gezondheid hier, in ons eigen "Klaverblad", nog te mogen ronddartelen.

Volgende 'Eiland Van…'?

Lisette Gort-Halsema, mede-eigenaar van Hotel Het Uilenbos in De Koog.