Voorbereiding voor reconstructie

van Postweg/ Nieuwlanderweg

Op en langs de Postweg en de Nieuwlanderweg worden de komende twee maanden de eerste werkzaamheden uitgevoerd ter voorbereiding op de reconstructie van beide wegen.

Volgens de gemeente worden er meet- en inventarisatiewerkzaamheden uitgevoerd. Dat kan gepaard gaan met wegafzettingen al blijven die volgens de gemeente beperkt. Er wordt in kaart gebracht wat de bestaande situatie is, waar kabels en leidingen lopen en waar de kadastrale grenzen liggen. Dat gebeurt met behulp van een grondradar en een drone. "Het resultaat is een 3D-model dat een driedimensionaal inzicht geeft op de weg." Tegelijkertijd wordt bij de gemeente gesproken over het gewenste profiel van de wegen, de planning van de werkzaamheden en de financiën. Bedoeling is dat de gemeente na de zomer de eerste gesprekken met belanghebbenden voert. Voor de reconstructie van de Postweg en de Nieuwlanderweg wordt in het Beheerplan Wegen 2019-2023 een bedrag van €14 miljoen genoemd en in de gemeentelijke begroting van 2019 een bedrag van €14 miljoen. Vooruitlopend op die investering heeft de gemeenteraad vorig jaar in de gemeentelijke begroting een bedrag van twee ton beschikbaar gesteld voor de voorbereidende werkzaamheden. Bedoeling is dat de Pontweg en de Nieuwlanderweg verbreed worden.

Streven is dat de wegen een maximum snelheid van 80 km behouden in verband met de bereikbaarheid van De Cocksdorp en de recreatieve voorzieningen daar. Wat het college betreft wordt daarvoor een '80 min-categorie' van kracht dat om maatwerk in de profilering van de weg vraagt, zoals extra bebording en belijning.