Achter de schermen

'Glans en Wrijving'

"Zonder wrijving geen glans", luidt een befaamd gezegde. Erg mooi, maar wellicht kan het geen kwaad om eens voorzichtig aan te stippen dat de 'Firma Glans en Wrijving' momenteel iets teveel ruimte op Texel aan het verkrijgen is... Om in vogelvlucht te gaan: zo is daar nu de kwestie Sompop versus Sommeltjespop waarbij twee organisaties allebei op hetzelfde moment hetzelfde festival willen houden.

Bert Haanstra wist in 1958 met een dergelijke situatie wel raad in zijn film 'Fanfare', maar de geluiden van Sompop en Sommeltjespop zijn vooralsnog niet bepaald harmonieus en ook nog niet aanvullend op elkaar te noemen...

Dan hebben we de Kogerstraat. De borden in de voortuinen en ingezonden brieven van de bewoners geven aan dat ze daar voorlopig even genoeg hebben van wrijving met de gemeente. Ondernemend Den Burg zat vorige week nog boven in de boom, nadat het college doodleuk in een brief aan de raad had gemeld dat TOP, Winkelhart en de dorpscommissie zich wel konden vinden in een autoluw centrum. Dat gaf ook even wrijving...

Dan is er de kwestie Emmalaan, waarbij raad en college elkaar een beetje zijn kwijtgeraakt. Het college is ervan overtuigd naar eer en geweten gehandeld te hebben bij het maken van een nieuw ontwerp voor de weg. Bij de raad bleef het vooral hangen dat er niet tijdens een commissievergadering over het ontwerp kon worden gesproken. En als klap op de vuurpijl kwam vorige week de naam van de nieuwe sporthal er ook nog bij. De route om tot een nieuwe naam te komen, was uitgezet, onderweg ging er helaas toch wat mis, waardoor de 'Firma Glans en Wrijving' ook hier onverbiddelijk kon toeslaan.

Kortom, het komt allemaal wat onrustig over en dat is naar buiten toe niet altijd even sterk. Zoals gezegd: zonder 'wrijving geen glans', maar van teveel glans gaan dingen niet altijd automatisch schitteren. Wellicht dat het dus geen kwaad kan om de 'Firma Glans en Wrijving' iets minder ruimte te geven. Hoe? Door met elkaar in gesprek te blijven en elkaar niet te verliezen in onderlinge geschillen die met een beetje pech soms alleen maar groter in plaats van kleiner lijken te worden.

Jeroen van Hattum