Afbeelding
Foto: Bop Mulder

Natalie schrijft

Gesjoemel

Je zou het met het typisch Hollandse weer van deze week niet zeggen, maar de zomer komt eraan! Gelukkig zien we het al wel aan het mooie, groene en bloeiende landschap en hoor je vele Nederlanders die zich aan het voorbereiden zijn op de zomervakantie. Wellicht ben je ook bezig met vragen als: zal ik dit jaar samen op vakantie gaan? Zo ja, wordt het een zon, zee, strand vakantie of toch een rondreis, of een fly-drive? Omdat de zomervakantie voor mij steevast betekent dat ik daarna met teleurgestelde vakantiegangers te maken heb, deze column over gesjoemel.

Er was eens… of nee, stel je eens voor dat je jezelf dit jaar rond je verjaardag verwent met een weekendje naar La Dolce Vita: Italië. En om op en top te kunnen genieten van het mooie landschap en het goede leven, wil je je graag makkelijk kunnen bewegen en huur je een auto. Je surft op internet en klikt op het verhuurbedrijf dat je op de eerste pagina op Google tegenkomt. En omdat de temperaturen in die periode van het jaar in Italië al redelijk hoog kunnen zijn, kies je een auto met airconditioning. Dat wordt écht genieten denk je en je gaat met een tevreden gevoel slapen.

Het verjaardagsweekend is heerlijk! Wat een uitstekend idee om dat dit jaar toch in het buitenland te doen en zo je nieuwe levensjaar in te gaan. Je bent onverwachts ook blij met je nieuwe creditcard want zonder had je de auto bij het verhuurbedrijf moeten laten staan in verband met de borg van €800,-. En met een zon gebrande huid, je haren nog zilt van de zee en de smaak van de pasta met vis nog vers in je geheugen gegrift, lever je de auto in. En terwijl je echtgenoot een grapje maakt, gaat je hart ineens wat sneller kloppen als je de Italianen vol passie hoort praten en er enorm veel foto's worden gemaakt van jullie huurauto. En je een paar minuten later formulier in je handen gedrukt krijgt omdat je schade zou hebben gereden!

Fast forward… Ze willen een bedrag van net geen €2000,- inhouden op je creditcard in verband met een kras in de sponning van het achterraam. De tussenpersoon van het Nederlandse bedrijf waarbij je online geboekt is niet bereikbaar, ook niet tijdens kantooruren (!) en daarna krijg je in gebrekkig Engels de optie om te blijven tot de schade gerepareerd wordt en dus je vliegtuig te missen terug naar Nederland, of te tekenen voor akkoord met de schade. Je kiest voor dat laatste en huurt direct in Nederland juridische hulp in om alles terug te krijgen. Ondanks dat ook ik jou graag help in zo'n situatie heb ik liever dat ook jouw thuiskomst prettig is, zodat de herinnering aan de hele vakantie een feestje blijft! Daarom deze legal tip: neem zelf foto's voor verhuur én huur, juist nu de klachten over hoge meerkosten, onterechte schades, valse brandstofrekeningen, gedwongen verzekeringen, creditcardfraude en verborgen aansprakelijkheidsrisico's de pan uitrijzen, echt alleen een auto met een SGR keurmerk. Op dit moment doen in ieder geval de merken: Sunny Cars, Alamo en Discover Cars daaraan mee. Dat is in prijs wellicht ietsje duurder dan bij de sjoemelaars maar je komt dan niet meer snel voor verrassingen te staan én je geld is beschermd. To a happy holiday!

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker