Drukte op SomPop in 2018
Drukte op SomPop in 2018 Foto: Archief Texelse Courant

Gezamenlijke organisatie festival lijkt er voorlopig niet in te zitten

"Wie het uiteindelijk ook mag organiseren, er gaat één partij veel geld kwijt zijn", stelt Jeroen Schoo op de ontstane situatie tussen Sommeltjespop en SomPop (vervolg pagina 1.).

De kwestie zong al een tijdje over het eiland, maar werd in de media gebracht na een persbijeenkomst van Evenementen Vereniging Texel. "Wij werden op de hoogte gebracht van de kwestie door Ronde om Texel. Zij maken zich zorgen over de situatie voor evenementen in het algemeen. Wij hebben hier vragen over gesteld bij de gemeente, maar antwoorden komen er niet echt. Wij willen gewoon weten hoe de regelgeving is, maar die ontbreekt. Bovendien heeft de gemeente aangegeven dat zij in de toekomst kritischer kijkt naar ons als gesprekspartner. Zij vindt dat wij partij kiezen, maar wij komen op voor één van onze leden. SomPop wilde trouwens ook lid worden van onze vereniging, maar twee partijen in één vereniging die in conflict zijn, is voor ons geen optie. SomPop is dus nog geen lid", vertelt Segers. Hoewel de opstelling van de gemeente vreemd lijkt, heeft ook zij een punt. Hoe kan een partij 'objectieve vragen' stellen, zolang zij voor de belangen van één van de evenementen opkomt en dat de hoofdpersoon in die kwestie bovendien in het bestuur zit. "Nogmaals, het gaat ons om het algemeen belang, niet om deze specifieke kwestie." De Ronde om Texel die de kwestie aan het licht bracht, blijkt ook niet geheel belangeloos te zijn. Bij gesprekken tussen SomPop en Sommeltjespop schoof namelijk Robbert de Jong aan bij Jeroen Schoo namens Sommeltjespop. Diezelfde De Jong zit ook in de organisatie van de Ronde om Texel. "Ik ben als bemiddelaars en notulist aanwezig geweest. Op verzoek van Jeroen en met goedkeuring van de gespreksleden van SomPop. Niet vanuit enige andere functie die ik bekleed", benadrukt De Jong.

Een gezamenlijke organisatie van beide partijen lijkt er voorlopig niet in te zitten. De gemeente stelde voor dat de partijen om tafel gingen en dit is ook gebeurd. Tot resultaat leidde het echter niet. Oud zeer uit het verleden lijkt voor beide partijen een grote rol te spelen. De gemeente zit ondertussen met de kwestie in haar maag. Schoo deed een WOB-verzoek naar de vergunningaanvraag van SomPop en nog voor die organisatie daar melding van had gekregen, kreeg Schoo de volledige aanvraag in het bijzijn van een ambtenaar op gemeentehuis in te zien, zo blijkt uit een brief van de gemeente die in het bezit is van de redactie. De zaak wordt ongetwijfeld vervolgd, het is te hopen dat het publiek niet de grote verliezer wordt.