Twee organisaties vechten om festival

Twee organisaties, één datum en één locatie. Het is hommeles in festivalland. Zowel SomPop (dat vorig jaar een succesvol festival organiseerde in De Waal) als Sommeltjespop (onder leiding van Jeroen Schoo, één van de grondleggers van het festival) dingen naar de organisatie van het festival dat op 6 juli moet plaatsvinden in De Waal. Wie het mag organiseren is vooralsnog onduidelijk.

Beide partijen hebben een vergunning aangevraagd en het is aan de burgemeester om te bepalen wie de vergunning daadwerkelijk krijgt. Een blik op de evenementenkalender - waar jaarlijks alle gemelde evenementen op worden gepubliceerd - leert dat alleen SomPop op deze lijst staat. Volgens Schoo heeft ook hij wel degelijk zijn evenement gemeld, maar heeft de gemeente ervoor gekozen om enkel SomPop op de agenda te zetten.

De organisatie van SomPop ging er dan ook lange tijd vanuit dat er geen vuiltje aan de lucht was en is onaangenaam verrast. "Wij weten dit natuurlijk al een tijdje. Vorig jaar hebben wij het georganiseerd, omdat er anders geen SomPop was geweest en wij dit het mooiste festival op het eiland vinden. Dat moest doorgang vinden. Wij hebben dit toen met - de formeel nog bestaande - Stichting Evenementen Texel (SET) besproken en ook Jeroen is op de hoogte gebracht", vertelt Aart Slegh van de organisatie.

Jeroen Schoo stelt dat hij pas op het allerlaatste moment op de hoogte werd gesteld en vorig jaar Sommeltjespop ook al had willen organiseren. "En dat geldt ook voor dit jaar. Ik ben al enorm ver met de organisatie, maar we moeten afwachten wie de vergunning krijgt. Maar als het nodig is, stap ik naar de rechtbank. Het kan toch niet zo zijn dat wanneer je een evenement één jaar niet organiseert, een andere partij het even kan kapen?", stelt Schoo. Officieel organiseert Schoo het festival al jaren niet meer, al bestrijdt hij dat zelf. Hij werd ingehuurd door SET middels een overeengekomen constructie. "De merknaam is echter in mijn handen. De gemeente stelt nu dat Sommeltjespop een nieuw evenement is. Terwijl iedereen het over Sommeltjespop heeft en niet over SomPop."

Sommeltjespop voelt zich gesteund door Evenementen Vereniging Texel, waar Schoo lid van is. Zelf geven zij aan geen partij in de kwestie te zijn. Onder een brief die aan alle leden is verstuurd over de situatie, prijkt echter ook de naam van vicevoorzitter Jeroen Schoo. "Het gaat ons niet om deze kwestie. Wij willen van de gemeente weten hoe het zit met dit soort situaties, SomPop of Sommeltjespop maakt ons niet uit. We zijn geen partij. Wat als volgend jaar een nieuwe organisatie ineens de Ronde om Texel wil organiseren? Zij brachten dit dan ook bij ons ter sprake", vertelt Richard Segers van EVT die benadrukt dat Jeroen Schoo zich namens EVT niet met dit dossier heeft bemoeid, evenals bestuurslid Mark Röpke die als sponsor verbonden is aan Sompop.

Meer op pagina 2 en 5.