Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (rechts) verkent met burgemeester UItdehaag de nieuwe PH-zanddijk. Linksonder het bezoek aan Kaap Skil.
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (rechts) verkent met burgemeester UItdehaag de nieuwe PH-zanddijk. Linksonder het bezoek aan Kaap Skil. Foto: Gerard Timmerman

Van Dijk: Zanddijk mooi stukje Nederland

"Als autonome gemeente wil je dingen kunnen doen. Maar op een aantal fronten heb je elkaar altijd nodig. Gemeenten zijn puzzelstukjes die samen één geheel vormen. Een regio, provincie, land, etc. Samenwerking is onontbeerlijk."

Uitgesproken door Commissaris van de Koning (CvK) van Noord-Holland Arthur van Dijk, vrijdag tijdens een werkbezoek op Texel.

Een kennismakingsbezoek, waarbij hij onder meer een kijkje nam in museum Kaap Skil. Van Dijk toonde zich geïnteresseerd in onderwater archeologie en de ambitie van Kaap Skil meer de focus te leggen op de historie van de Rede van Texel als uitvalsbasis voor de wereldwijde handelsvaart tijdens de Gouden Eeuw. Icoon van die expositie wordt de jurk die is opgedoken uit het Palmhoutwrak. Van Dijk vergeleek de uitstraling daarvan op de rest van de archeologische collectie met de Nachtwacht in het Rijksmuseum. "Daardoor vind ik de andere schilderijen in het Rijksmuseum nóg mooier."

Aansluitend bezocht Van Dijk de Prins Hendrikzanddijk. De CvK toonde zich onder de indruk. "Een heel mooi stukje Nederland." Over de omvang van het project aan de zuidoostkant van Texel: "Het is immens groot." De zandige dijkversterking is uniek in z'n vorm en ook de totstandkoming, in het werelderfgoed en natuurgebied de Waddenzee, waarbij betrokkenen bij in de procedures zeer omzichtig te werk zijn gegaan. Volgens Van Dijk ook een voorbeeldproject. "Dit geeft inzichten over hoe op andere delen van de wereld problemen kunnen worden getackeld."

Hij ging nadrukkelijk in op de noodzaak tot samenwerking. "Of het nu gaat om economie, criminaliteit, natuur, milieu, veiligheid, sociaal domein, huisvesting of bereikbaarheid. Het stopt niet bij de gemeentegrens. Denk aan de bereikbaarheid van de veerhaven in Den Helder. Op het moment dat je samenwerkt heb je veel meer mogelijkheden, dan dat je het in je eentje wilt doen. Het bijzondere aan Texel is dat die samenwerking aan de ene kant naar het vasteland is gericht, maar aan de andere kant naar de waddeneilanden. Daar is Texel in allerlei samenwerkingsverbanden volgens mij op een heel goede manier mee bezig. Samenwerking zegt niet zozeer iets over de ander, maar vooral over jezelf. Als je heel goed weet wie en wat je bent en wat je kunt bijdragen aan de samenwerking, dan zoek je de match. In plaats van dat je alleen wilt samenwerken als het beter wordt voor jezelf."

Afbeelding