Jaap Kuijper zit al 44 jaar bijna dagelijks op de fiets.
Jaap Kuijper zit al 44 jaar bijna dagelijks op de fiets. "Als ik niet rij, dan begin ik me schuldig te voelen." Foto: Gerard Timmerman

Je kop leegfietsen, het liefst tegen wind in

"Fietsen is voor mij een verslaving. Als ik niet ga, voel ik me schuldig. Heerlijk om mijn kop leeg te fietsen. Liefst tegen de wind in, dat is nog lekkerder dan voor de wind rijden." Zaterdag 1 juni is hij eregast en starter bij de Ronde van Oudeschild.

Jaap Kuijper, al meer dan veertig jaar aan het wielrennen, fietst om de dag een rondje Texel. Niet meer zo snel en dwangmatig als vroeger, toen hij er anderhalf uur over deed. "Ik mag er nu wat langer over doen."

Kuijper fiets al vanaf zijn 21ste. "Ik voetbalde bij Oosterend, maar nadat ik mijn enkelbanden scheurde heb ik het voetbal vaarwel gezegd en ben gaan fietsen. Eerst kleine stukjes met Theo Boom. Tot de Slufter, daar een biertje en dan weer verder. Later werd ik lid van Wielersport Texel. Ik fietste in de B-poule. Het ging goed, ik won ook wel eens. Daarna met de A-rijders, met mannen als Hans Koorn, Dirk Vinke, Douwe Dros en Theo natuurlijk. Ik kon lekker meekomen. Gemiddeld reden we wel een kilometer of 40 per uur. Ik reed ook dorpenrondjes. Den Hoorn, De Waal, Oudeschild en De Cocksdorp. Ik reed eens in het tweede groepje en won toen veel premiesprints. Ik ging toen met meer prijzen naar huis dan de winnaar."

Het ging ook wel eens mis. Zoals die keer dat er op de Molenlaan paarden waren uitgebroken en tussen het peloton terechtkwamen. "Dat liep goed af. Maar verderop in de ronde ging ik onderuit. Mijn frame aan diggelen, wiel krom en kleren aan flarden."

Ook een wielrenner van de lange adem. "Mijn vrouw (Marja) komt uit de Lichtenvoorden in de Achterhoek. Ik ben een aantal keren in mijn eentje op de fiets heen en weer geweest. Een aardig ritje van 250 kilometer. Dat ging perfect."

Behalve die ene keer. "Ik botste in Lelystad op een paaltje. Knie kapot. Halverwege op de dijk kreeg ik er behoorlijk last van." Op zijn 35ste stapte hij over op het mountainbiken. "Ik wist niet of het wat voor me was en kocht een hybride fiets. 28 inch, ik zette er brede banden op en was het 29 inch (de wielmaat die nu populair is). Zo was ik mijn tijd ver vooruit."

Een winters ritje op de mountainbike liep rampzalig af. "Ik had altijd een helm op, maar net die ene keer niet. Ik ging onderuit, liep een hersenschudding op en raakte onderkoeld. Ik heb er jarenlang last van gehad, fietsen ging niet meer. Tot dokter Eissen me naar een manuele therapeut in Alkmaar door verwees. Na drie behandelingen was ik genezen."

Hij pakte het fietsen weer op. "In de winter pak ik de mountainbike. Niet meer zo wild als vroeger, lekker een ritje over het strand. En als het weer opknapt, zit ik op de racefiets. Niet meer zoals vroeger 's avonds. Sinds ik zeven jaar geleden met vervroegd pensioen ben gegaan, ga ik overdag."

Vier jaar geleden kocht hij een nieuwe racefiets. "Een dure, met elektrische schakeling. Ik ging met mijn broer Willem een rondje aan de overkant. In Camperduin stopten we voor een bakkie. Toen ik terugkwam was mijn fiets gejat, nog geen drie weken oud. Nooit meer teruggezien. Een paar weken zat ik zonder fiets. Maar dat was niets voor mij. Mijn vrouw en fiets zijn alles voor mij. Dus ik heb een nieuwe fiets gekocht, precies zo'n zelfde."

De Ronde van Oudeschild, met start en finish op de haven, een beklimming en de "bergtrui", begint om 15:00 uur met de dikke bandenrace voor junioren. Om 15:30 uur het criterium voor junioren en om 16:30 senioren recreanten de A- en B-rijders. Om 17:30 start het criterium voor senioren. Meer informatie op Facebook.